Pendekatan pengajaran kontekstual dalam kalangan pendidik tadika swasta di daerah Sepang, Selangor - Rajamanickam, R. Jayavani; Kamaruddin, Nurul Jannah (EDUCATUM Journal of Social Sciences, 2024)
Pengajaran kontekstual merupakan pembelajaran berasaskan kehidupan sebenar kanak- kanak. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti pengajaran pendekatan kontekstual dalam kalangan pendidik Tadika Swasta di daerah Sepang. Reka bentuk kajian yang dijalankan adalah melibatkan soal selidik dengan 15 item soalan yang berasaskan objektif dan persoalan kajian yang pertama. Bahagian A adalah maklumat demografi para pendidik, dapatan kajian adalah berdasarkan bahagian B iaitu amalan pengajaran kontekstual. Instrumen kajian ini telah disahkan oleh pakar dari Jabatan Pendidikan Awal Kanak-Kanak, Fakulti Pendidikan dan Sains Sosial Universiti Selangor (UNISEL), dan kajian rintis dengan 50 responden menunjukkan nilai Alpha Cronbach keseluruhan 0.96, dan 0.97 bagi setiap item, menandakan kebolehpercayaan yang tinggi. Data dianalisis melalui analisis deskriptif dengan menggunakan IBM SPSS Versi 27(Statistical Package for the Social Science). Kajian sebenar melibatkan 265 orang pendidik sebagai sampel kajian daripada jumlah populasi 835 guru-guru Tadika Swasta di daerah Sepang. Cabaran utama telah dikenalpasti iaitu kekurangan bahan pengajaran dan kurang kerjasama. Hasil kajian menunjukkan kebanyakan pendidik menyedari kepentingan pendekatan kontekstual dan mengaplikasikannya, seperti penggunaan bahan pembelajaran relevan dan aktiviti luar kelas. Kajian ini mencadangkan agar sokongan dan latihan tambahan diberikan kepada pendidik untuk mengaplikasikan pendekatan ini secara berkesan. Implikasi kajian menunjukkan, pendekatan pengajaran kontekstual berpotensi meningkatkan kualiti pendidikan awal kanak- kanak.