Intervensi alternatif terhadap murid gangguan kecelaruan tumpuan dan hiperaktif (ADHD) - Yahya, Mohd Arshad; Abdullah, Noraini; Abd Aziz, Nurbieta (EDUCATUM Journal of Social Sciences, 2024)
Gangguan Kecelaruan Daya Tumpuan dan Hiperaktiviti (ADHD) adalah isu berkenaan kesihatan mental yang mempengaruhi kira-kira lima peratus kanak-kanak dan 2.5 peratus dewasa menjangkau seluruh dunia, dengan kadar ADHD di Malaysia dianggarkan antara 1.6 hingga 4.6 peratus dalam kalangan kanak-kanak. Kanak-kanak lelaki lebih cenderung mengalami ADHD berbanding perempuan. ADHD mempunyai impak signifikan terhadap tingkah laku, pencapaian akademik serta kualiti hidup. Konsep kajian ini bertujuan bagi menganalisis konsep keperluan, mereka bentuk dan membangunkan serta menilai Modul Regangan ADHD-PNFleks yang menggunakan pendekatan DDR. Objektif utama ialah bagi menyediakan intervensi dalam menguruskan tingkah laku disruptif ADHD melalui pendekatan yang bersepadu, termasuk aktiviti fizikal dan pendekatan teori yang sesuai bagi pengajaran guru. Pendekatan DDR memberikan kerangka kerja yang efektif dalam pembangunan dan penilaian modul intervensi untuk golongan ADHD. Modul yang akan dibangunkan berpotensi dalam menguruskan simptom ADHD dan membantu guru dalam meningkatkan kemahiran dalam mengajar murid ADHD dengan lebih holistik dan bersepadu.