Analisis keperluan terhadap pembagunan modul nyanyian membentuk tingkah laku kanak-kanak - Sakumoning, Ramizah; Masnan, Abdul Halim (EDUCATUM Journal of Social Sciences, 2024)
Kajian reka bentuk dan pembangunan, salah satu fasa penting yang perlu dijalankan adalah analisis keperluan. Dalam kajian ini, analisis keperluan dilaksanakan untuk memastikan modul yang dihasilkan sesuai dengan keperluan pengguna. Kajian tinjauan yang berbentuk kuantitatif ini dilaksanakan untuk melihat keperluan pembangunan Modul Nyanyian membentuk tingkah laku kanak-kanak dari perspektif guru serta untuk melihat persepsi dan pengetahuan guru tentang integrasi antara nyanyian dan hubung kait tingkah laku kanak-kanak di taska. Modul ini menggunakan satu pendekatan baharu yang belum digunakan secara meluas di taska. Pendekatan nyanyian yang digunakan adalah pembelajaran secara integrasi di mana pelajaran digabungjalin dalam satu sesi pengajaran bagi membentuk tingkah laku. Satu set borang soal selidik analisis keperluan telah diberikan kepada 100 orang guru taska pendidikan awal kanak-kanak di seluruh Malaysia. Data yang diperoleh dianalisis secara deskriptif iaitu frekuensi dan peratusan menggunakan perisian Spss. Hasil analisis menunjukkan majoriti responden bersetuju bahawa modul ini sesuai dibangunkan bagi pembelajaran dan pembentukan tingkah laku kanak-kanak. Sebanyak 71% responden bersetuju bahawa pembangunan modul nyanyian dan pembentukan tingkah laku perlu dibangunkan bagi membentuk displin kanak-kanak. Selain itu, dapatan juga menunjukkan bahawa guru-guru memerlukan panduan nyanyian untuk membentuk tingkah laku kanak-kanak di mana 65% responden memerlukan panduan yang lengkap semasa sesi pengajaran dan pembelajaran. Hasil daripada kajian ini memberikan satu gambaran ringkas tentang perlunya modul pembelajaran menggunakan kaedah nyanyian bagi membentuk tingkah laku kanak-kanak.