Pembangunan modul integrasi sebagai intervensi terhadap isu kebimbangan dan efikasi diri rendah murid - Mohd Zangi, Shafizah; Saper, Md Noor (EDUCATUM Journal of Social Sciences, 2024)
Peningkatan isu kebimbangan dalam kalangan murid sekolah semakin membimbangkan terutama selepas berlakunya pandemik COVID-19 yang melibatkan seluruh dunia. Oleh itu, pendekatan intervensi kaunseling dilihat dapat menangani isu berkaitan kebimbangan ini dalam kalangan murid di sekolah. Kajian terdahulu membuktikan integrasi antara pendekatan kaunseling konvensional dengan pendekatan Islam dapat menjadi salah satu intervensi yang berkesan. Oleh yang demikian, pengkaji mencadangkan kertas konsep pembangunan modul integrasi Terapi Kogntif Tingkah Laku (CBT) dengan Tazkiyah an-Nafs (TAN) sebagai intervensi dalam mengatasi isu kebimbangan dan efikasi kendiri rendah dalam kalangan murid di Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK). Pembangunan modul ini menggunakan pendekatan Penyelidikan Reka bentuk dan Pembangunan (DDR) yang merangkumi tiga fasa utama iaitu Fasa Analisis Keperluan, Fasa Reka bentuk dan Pembangunan serta Fasa Penilaian. Implikasi kajian ini diharapkan dapat membantu murid mengatasi isu kebimbangan dan efikasi kendiri rendah yang dialami sekaligus menjadi salah satu pilihan intervensi kepada guru bimbingan dan kaunseling di sekolah dalam berhadapan dengan murid yang mengalami isu ini.