Analisis kemahiran berfikir aras tinggi terhadap standard prestasi subtopik petua kosinus mata pelajaran matematik tambahan - Janang, Andy; Govindasamy , Priyalatha; Nachiappan, Suppiah (EDUCATUM Journal of Social Sciences, 2024)
Kajian ini menganalisis Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) untuk subtopik petua kosinus mata pelajaran Matematik Tambahan tingkatan 4 dengan mengenal pasti kehadiran elemen-elemen KBAT menggunakan Model Taksonomi Bloom Semakan Anderson dan meneroka pengaruh elemen-elemen KBAT terhadap standard prestasi. Pendekatan kualitatif melalui kaedah Hermeneutik dengan reka bentuk interpretif digunakan dalam kajian ini. Pemilihan subjek kajian dijalankan secara persampelan yang melibatkan 12 orang murid di tiga buah sekolah di Sibu, Sarawak. Teks yang dikaji terdiri daripada skrip jawapan murid dan transkripsi pemerhatian menggunakan senarai semak Pentaksiran Bilik Darjah (PBD). Dapatan menunjukkan elemen KBAT dalam kategori mengaplikasi, menganalisis, menilai dan mencipta hadir dalam penulisan penyelesaian masalah dan telah mempengaruhi tahap penguasaan tinggi dalam standard prestasi penulisan penyelesaian masalah petua kosinus. Hasil daripada dapatan kajian ini, permasalahan petua kosinus dapat diatasi melalui penguasaan terhadap KBAT. Kajian ini memberi implikasi kepada murid-murid dalam menyelesaikan masalah petua kosinus serta guru-guru yang mengajar mata pelajaran Matematik Tambahan.