Pengurusan Pembinaan Insan dalam teks Naratif Ogonshoto - Abd Karim, Meor Mohd Faizul; Wahid, Azhar (EDUCATUM Journal of Social Sciences, 2025)
Perancangan dalam pengurusan pembinaan insan merupakan suatu proses strategik yang melibatkan pemikiran analitikal dan pertimbangan intelektual, bertujuan mengarah ke arah pencapaian matlamat pembangunan sahsiah dan jati diri secara tersusun dan berkesan. Perancangan penting dalam organisasi kerana memberi hala tuju dan membolehkan pengukuran prestasi. Kajian ini bertujuan mengenal pasti prinsip pengurusan dan menganalisis langkah pengurusan dalam novel Naratif Ogonshoto. Pembinaan insan memerlukan perancangan nilai, pelaksanaan pendidikan, kepimpinan berintegriti, serta pemerkasaan minda dan jati diri. Langkah ini disokong oleh pemantauan berterusan untuk memastikan perubahan yang holistik. Elemen ini turut tercermin dalam Naratif Ogonshoto melalui simbol perjuangan dan kesedaran sosial. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif. Reka bentuk kajian ialah kajian teks yang mengumpulkan data daripada perpustakaan dan kandungan yang berkaitan tajuk Pengurusan Pembinaan Insan Dalam Teks Naratif Ogonshoto. Kajian mendapati bahawa Naratif Ogonshoto mengandungi prinsip pengurusan seperti penetapan masalah, pelaksanaan strategi, dan penilaian kesan tindakan. Prinsip ini diterapkan melalui konflik, tindakan watak, serta perubahan sosial yang berlaku, sekali gus menjadikan karya ini sarat dengan nilai pengurusan dan pembinaan insan. Prinsip-prinsip ini digunakan untuk menyampaikan mesej berkaitan pembinaan insan, yang mengungkapkan bahawa karya kesusasteraan dapat dijadikan medium kritikan menggunakan pendekatan pengurusan. Kajian ini menunjukkan bahawa karya sastera seperti Novel Naratif Ogonshoto mampu mengangkat prinsip pengurusan dan pembinaan insan. Implikasi kajian membuka ruang kepada pendekatan interdisiplin antara sastera dan ilmu pengurusan.