Analisis Fizikal dan Mineral Tembikar Tanah di Gua Lubang Kelawar Bukit Batu Tambah, Hulu Kelantan - Mohd Ali, Muhamad Shafiq; Ramli, Zuliskandar; Sauman, Yunus; Mt Said, Mohd Riduan; Sahrom, Mohamad Sazuan (EDUCATUM Journal of Social Sciences, 2023)
Tembikar tanah merupakan antara artifak yang biasa dijumpai sewaktu kerja ekskavasi arkeologi sama ada prasejarah atau protosejarah. Tembikar tanah merupakan antara peralatan yang digunakan oleh masyarakat prasejarah sebagai alatan kegunaan dalam kehidupan seharian. Tembikar tanah yang dijumpai di tapak arkeologi perlu diketahui sama ada ia dibuat oleh masyarakat setempat atau dibawa dari luar. Oleh yang demikian, kajian secara analisis kimia perlu dilakukan untuk mendapatkan kandungan mineral dan unsur tembikar tanah supaya dapat dibandingkan dengan sampel tanah liat yang terdapat di kawasan tersebut. Perbandingan ini untuk mendapatkan kepastian sama ada tembikar prasejarah tersebut, dibuat di sekitar kawasan jumpaan atau dibawa dari luar. Hasil daripada kajian ini mendapati, tembikar yang dijumpai sewaktu ekskavasi di Gua Lubang Kelawar dibawa dari kawasan lain. Selain itu, dipastikan juga tembikar ini dibakar secara terbuka kerana suhu pembakaran yang tidak sekata. Kandungan unsur tembikar juga menunjukkan ia digunakan sebagai bekas menyimpan makanan dan digunakan sebagai perkakas untuk memasak.