Kajian Takhrij Hadith bagi Sukatan Pelajaran Sekolah-sekolah di Malaysia - Mohamad Rusli, Abdul Rasydan; Azmi, Ahmad Sanusi; Abdul Halim, Amran; Abdul Aziz, Azwira (EDUCATUM Journal of Social Sciences, 2024)
Hadith-hadith yang dinyatakan dalam silibus kurikulum dan diajar di sekolah mesti dipastikan kesahihannya dengan cermat. Penggunaan hadith-hadith yang lemah atau palsu dalam kurikulum, khususnya di peringkat sekolah rendah, boleh menimbulkan salah faham terhadap ajaran Islam dalam kalangan pelajar. Justeru, kajian ini bertujuan untuk mengumpulkan kajian-kajian terdahulu yang berkaitan dengan analisis takhrij hadith-hadith yang dimuatkan dalam kurikulum sekolah. Melalui kajian ini, pengkaji telah berjaya mengumpulkan enam kajian lepas yang menganalisis kajian-kajian takhrij hadith bagi silibus pembelajaran dalam buku-buku teks agama di sekolah. Kajian-kajian tersebut mengenal pasti dan mengelaskan hadith yang terdapat dalam buku teks berdasarkan status yang telah dikenalpasti. Di samping itu, pengkaji akan mencadangkan beberapa langkah penambahbaikan untuk memastikan sukatan pelajaran melalui proses pengemaskinian semula. Dengan menggunakan metodologi kajian kepustakaan, kajian ini diharapkan dapat memberikan gambaran menyeluruh terhadap analisis takhrij yang telah dilakukan terhadap silibus pembelajaran di sekolah-sekolah. Selain itu, kajian ini juga mencadangkan pemurnian semula sukatan pelajaran dibuat dengan memastikan hadith-hadith dinyatakan dalam sukatan-sukatan pelajaran adalah memenuhi piawaian Kementerian Dalam Negeri (KDN), di samping penglibatan secara langsung pakar-pakar hadith dalam usaha pemurnian sukatan pelajaran.