Kesan modul terapi diri berdasarkan CBT-H terhadap konsep kendiri dalam kalangan murid sekolah menengah - Abd Khani, Nurul Nadia; Mohamed Arip, Mohammad Aziz Shah (EDUCATUM Journal of Social Sciences, 2024)
Konsep kendiri merupakan elemen penting dalam perkembangan psikologi dan kesejahteraan murid. Namun, terdapat kekurangan program berstruktur di sekolah yang efektif dalam membangunkan aspek ini. Penyelidikan mengenai penggunaan Modul Terapi Diri berdasarkan Cognitive Behavioral Therapy for Healing (CBT-H) untuk meningkatkan konsep kendiri murid masih terhad. Kajian ini bertujuan mengkaji kesan Modul Terapi Diri berasaskan CBT-H dalam kalangan murid sekolah menengah yang mempunyai tahap konsep kendiri yang rendah. Kajian ini menggunakan reka bentuk eksperimen tulen dengan pra ujian dan pos ujian. Seramai 90 murid sekolah menengah dipilih secara persampelan rawak dan dibahagikan kepada kelompok rawatan dan kawalan. Kelompok rawatan kecil menerima intervensi selama lapan minggu, kelompok rawatan besar dijalankan secara maraton manakala kumpulan kawalan tidak menerima sebarang intervensi. Alat ukur Skala Konsep Kendiri Multidimensi (SKKM) digunakan untuk menilai perubahan sebelum dan selepas intervensi. Data dianalisis menggunakan statistik deskriptif, MANCOVA dan ANOVA Sehala untuk Pengukuran Berulangan dengan Post-Hoc Turkey pada aras signifikan .05. Dapatan menunjukkan peningkatan signifikan dalam konsep kendiri kelompok rawatan berbanding kelompok kawalan. Kelompok rawatan kecil didapati lebih berkesan berbanding kelompok rawatan besar. Kesimpulannya, Modul Terapi Diri CBT-H berkesan dalam meningkatkan konsep kendiri murid sekolah menengah. Implikasi kajian ini menunjukkan Modul Terapi Diri berasaskan CBT-H boleh dijadikan intervensi berkesan dalam perkhidmatan bimbingan dan kaunseling untuk meningkatkan konsep kendiri murid.