Faktor penglibatan mahasiswa dalam aktiviti kesukarelawanan: Satu huraian konseptual berdasarkan Teori Volunteer Function Inventory (VFI) - Asalal, Nurzaimah; Ripin, Stefeny (EDUCATUM Journal of Social Sciences, 2025)
Artikel ini membincangkan faktor penglibatan mahasiswa dalam kesukarelawanan di institut pengajian tinggi secara konseptual berdasarkan Teori Volunteer Function Inventory (VFI). Teori VFI telah digunapakai bagi membincangkan faktor yang mempengaruhi keterlibatan pelajar dalam kesukarelawanan.  Enam faktor yang disenaraikan dalam teori VFI iaitu nilai, pemahaman, perlindungan, kerjaya, sosial dan peringkat. Berdasarkan kajian-kajian terdahulu, keenam-enam faktor ini dapat mempengaruhi mahasiswa untuk terlibat aktif dalam kesukarelawanan. Secara konseptualnya, terdapat tiga faktor mempengaruhi mahasiswa untuk terlibat dengan kerja kesukarelawanan adalah faktor nilai, mahasiswa menganggap mereka harus memiliki nilai kemanusiaan dan semangat untuk membantu komuniti setempat. Manakala faktor pemahaman, pemahaman yang jelas tentang khidmat sukarela juga membuatkan mahasiswa lebih cenderung untuk terlibat berbanding mereka yang kurang faham tentang kerja kesukarelawan akan menganggap kerja kesukarelawanan hanya kerja yang memenatkan. Seterusnya faktor kerjaya, mahasiswa menganggap kerja kesukarelawanan ini sebagai sambilan dan tidak boleh dijadikan kerjaya menyebabkan mereka tidak mampu bertahan dalam melaksanakan kerja-kerja kesukarelawanan.