Peranan Sultan Haji Ahmad Shah Al – Musta’in Billah, Pahang dalam usaha normalisasi hubungan Brunei – Malaysia 1977 – 1980 - Muhamad Hanefa, Muhamad Hanafi; Husin, Ahmad Zainudin (EDUCATUM Journal of Social Sciences, 2025)
Artikel ini memfokuskan tentang peranan yang dimainkan oleh Kesultanan Pahang dalam aspek politik Malaysia. Perbincangan akan berkisar tentang peranan yang dimainkan oleh Kesultanan Pahang dalam mengusahakan normalisasi hubungan Malaysia dengan Brunei pada tahun 1977 sehingga 1980. Artikel ini dihasilkan dengan menggunakan kaedah sejarah dengan meneliti sumber primer terutamanya dokumen yang diperolehi daripada National Archive United Kingdom. Artikel turut disokong oleh sumber – sumber sekunder seperti jurnal, buku dan akhbar. Perbincangan artikel ini menunjukkan bahawa Kesultanan Pahang memainkan peranan penting dalam memulihkan hubungan Malaysia dengan Brunei yang agak tegang disebabkan oleh isu seperti tuntutan Limbang oleh Brunei dan pemberian suaka politik oleh Kerajaan Malaysia kepada bekas tahanan politik Brunei yang terdiri daripada ahli – ahli Parti Rakyat Brunei. Kewujudan institusi kesultanan di Malaysia dan Brunei telah memudahkan proses normalisasi hubungan Brunei – Malaysia disebabkan kedua – dua pihak berkongsi sistem politik yang sama. Artikel ini turut menunjukkan bahawa institusi kesultanan yang menjadi tunjang sistem politik di dalam negara yang mengamalkan sistem raja berpelembagaan perlu dipertahankan untuk memastikan kestabilan politik dan hubungan luar negara terutamanya Malaysia.