Pengaruh Perubahan Cuaca terhadap Penyiapan Kerja-Kerja Pembinaan di Tapak Bina - Shafii, Haryati; Stephen, Ezzer Harryson; Md Yassin, Azlina; Masram, Haidaliza; Seow , Ta Wee; Ibrahim, Mohd Hairy (GEOGRAFI, 2023)
Pengaruh cuaca adalah salah satu faktor yang mengganggu penyiapan kerja-kerja pembinaan di tapak bina. Kesukaran dalam meramal cuaca boleh memberi kesan kepada projek binaan dan rangka kerja penjadualan projek serta menyebabkan penyiapan kerja menjadi lambat. Oleh itu, kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti faktor cuaca yang mempengaruhi penyiapan kerja-kerja pembinaan dan kesan perubahan cuaca kepada penyiapan kerja-kerja pembinaan serta mengkaji tindakan yang boleh diambil bagi mengurangkan risiko pengaruh cuaca terhadap penyiapan kerja-kerja pembinaan di tapak bina. Skop kajian menumpukan kepada pengurus projek, penyelia tapak, dan jurutera di kawasan Kuala Lumpur. Data dikumpul melalui sesi temubual bersama dua orang pengurus projek, dua orang penyelia tapak dan dua orang jurutera yang terlibat dalam projek pembinaan. Dapatan kajian dianalisis menggunakan kaedah analisis tematik bagi mencapai objektif kajian. Hasil kajian menunjukkan bahawa hujan adalah cuaca yang paling mempengaruhi penyiapan kerja-kerja pembinaan dan boleh menyebabkan projek tergendala, mengganggu penjadualan projek dan kos binaan. Manakala untuk tindakan, pengetahuan am berkenaan trend cuaca semasa perlu dalam merangka penjadualan projek, penyimpanan bahan binaan dan jentera binaan yang baik dan peraturan keselamatan yang harus dipatuhi dan sebagai tindakan terbaik dalam mengurangkan risiko pengaruh cuaca dalam penyiapan kerja-kerja pembinaan di tapak bina. Diharapkan kajian ini dapat membantu pihak-pihak yang terlibat dalam sektor pembinaan untuk mengambil kira pengaruh cuaca tempatan dalam mengurangkan risiko dalam kerja-kerja pembinaan.