Peranan MakCik Travels dalam Penyediaan Sokongan terhadap Warga Emas di Malaysia - Md Don, Mohd Najib; Md Nor, Nik Norliati Fitri; Mat Ghani, Norhayati; Anuar, Siti Sarah (GEOGRAFI, 2023)
Artikel ini membincangkan peranan Makcik Travels dalam menyediakan perkhidmatan sokongan kepada warga emas di Malaysia. Kajian ini bertujuan memahami bagaimana perkhidmatan Makcik Travels memberikan sokongan sosial dan praktikal kepada warga emas yang tinggal sendirian atau memerlukan bantuan dalam mobiliti harian. Metodologi kajian melibatkan pemerolehan data melalui temu bual mendalam bersama 10 orang AdiNita yang menyediakan perkhidmatan Makcik Travels dalam kalangan warga emas. Hasil kajian menunjukkan bahawa perkhidmatan yang disediakan oleh Makcik Travels adalah seperti menyediakan pengangkutan peribadi, pemandu dan peneman. Perkhidmatan yang ditawarkan oleh MakCik Travels ini memainkan peranan penting dalam meningkatkan kesejahteraan hidup warga emas. Perkhidmatan ini bukan sahaja menyediakan akses kepada penjagaan kesihatan dan membeli barangan keperluan harian, tetapi juga menyokong aspek sosial melalui hubungan persahabatan yang terjalin antara warga emas dan AdiNita (pemandu dan peneman). Perkhidmatan Makcik Travels juga dapat membantu mengurangkan perasaan kesunyian dalam kalangan warga emas ketika mereka tinggal sendirian. Perkhidmatan ini dapat memupuk nilai ambil peduli komuniti terhadap warga emas, yang merupakan elemen penting dalam pembangunan masyarakat yang inklusif. Sumbangan kajian ini dapat memberikan pandangan mendalam tentang bagaimana perkhidmatan berasaskan komuniti seperti Makcik Travels dapat membantu meningkatkan kualiti hidup warga emas dan mengurangkan kebergantungan mereka terhadap keluarga. Artikel ini menggariskan keperluan untuk meluaskan perkhidmatan sama ke seluruh negara dan mengambil berat tentang kesejahteraan warga emas dalam masyarakat yang semakin menua.