Persepsi Pelajar terhadap Kandungan Visual dalam Buku Teks Geografi Tingkatan 2 dalam Meningkatkan Kefahaman Pelajar di SMK Sikuati II, Kudat, Sabah - Marzuki, Mazdi; Ristol, Reklie (GEOGRAFI, 2025)
Kajian ini meneliti impak kandungan visual dalam buku teks Geografi Tingkatan 2 terhadap kefahaman pelajar di SMK Sikuati II, Kudat, Sabah. Buku ini mengandungi pelbagai elemen visual seperti peta, gambar, graf dan jadual untuk membantu pelajar memahami konsep Geografi yang kompleks. Seramai 130 pelajar Tingkatan 3 dipilih secara rawak sebagai responden melalui pendekatan kuantitatif menggunakan soal selidik. Data dianalisis secara deskriptif dan inferensi menggunakan korelasi Pearson. Hasil kajian menunjukkan tahap persepsi pelajar terhadap kandungan visual adalah sederhana (M=3.65, SP=0.50), dengan topik isu dan pengurusan alam sekitar mencatat min tertinggi (M=3.85, SP=0.64). Terdapat hubungan signifikan pada tahap sederhana antara persepsi pelajar terhadap visual dengan kefahaman mereka (r=0.674, p