Peningkatan Pencapaian dalam Pecahan: Kerangka Konseptual untuk Pembelajaran Berasaskan Permainan Digital Menggunakan Minecraft: Enhancement of Achievement in Fractions: A Conceptual Framework for Digital Game-Based Learning using Minecraft - Tangkui, Rayner Bin; Choon Keong, Tan (Journal of ICT in Education, 2020)
AbstrakKemajuan pesat teknologi maklumat dan komunikasi (TMK) telah membawa kepada berkembangnya inovasi dan kecanggihan permainan digital. Pelbagai kajian menunjukkan bahawa pembelajaran berasaskan permainan digital adalah berkesan dalam menggalak keterlibatan, motivasi, minat serta peningkatan pencapaian murid dalam pembelajaran. Di samping itu, pembelajaran berasaskan permainan digital juga mampu menyemai kemahiran abad ke-21 seperti kreativiti, komunikasi, kolaborasi dan kemahiran berfikir aras tinggi (KBAT). Namun demikian, laporan Trends in Mathematics and Science Study (TIMSS) dan Programme for International Student Assessment (PISA) menunjukkan bahawa pencapaian murid Malaysia dalam matematik khususnya yang berkaitan dengan pecahan adalah kurang memuaskan iaitu berada di bawah skor purata antarabangsa. Pembelajaran berasaskan permainan digital yang mengaplikasi Minecraft dilihat mempunyai potensi untuk meningkatkan pencapaian murid dalam pecahan. Dengan itu, objektif kertas konsep ini adalah untuk membincangkan kerangka konsep bagi pembangunan persekitaran pembelajaran maya (virtual learning environment) melalui pembelajaran berasaskan permainan digital yang mengaplikasi Minecraft bagi meningkatkan pencapaian murid dalam pecahan. AbstractThe rapid advancement in information and communication technology (ICT) has led to the increase in digital games innovation and sophistication. Numerous studies have shown that digital game-based learning is able to effectively encourage engagement, motivation, interest as well as increasing pupils’ achievement in learning. In addition, digital game-based learning can also cultivate 21st-century skills such as creativity, communication, collaboration and higher order thinking skills (HOTS). However, the reports in Trends in Mathematics and Science Study (TIMSS) and the Program for International Student Assessment (PISA) have shown that the achievement of Malaysian pupils in mathematics especially in relation to fractions is not satisfactory, which is below the international average score. Digital game-based learning which applies Minecraft has been seen to have the potential in improving pupils’ achievement in fractions. Thus, the objective of this concept paper is to discuss the conceptual framework for the development of a virtual learning environment through digital game-based learning that applies Minecraft in order to increase pupils’ achievement in fractions.