Transformasi Pengajaran dan Pembelajaran Multimedia dalam Pendidikan Islam: Satu Perbincangan: Transformation of Multimedia Teaching and Learning in Islamic Education: A Discussion - Mohd Nawi, Muhammad Zulazizi (Journal of ICT in Education, 2020)
AbstrakArtikel ini membincangkan satu kajian yang menelusuri transformasi pengajaran dan pembelajaran melalui teknologi multimedia bagi memastikannya menjadi agenda utama dalam pendidikan Islam. Keperluan ini wujud disebabkan pendekatan yang dibawa ialah signifikan dan sesuai dilakukan selaras dengan Pendidikan Abad Ke-21 (PAK21) yang banyak memfokuskan pembinaan kemahiran-kemahiran yang meliputi kemahiran berkomunikasi, kemahiran 4M (membaca, mengira, menulis dan menaakul), kemahiran sains dan reka bentuk teknologi, kemahiran interpersonal dan intrapersonal dan lain-lain lagi secara syumul. Pendekatan sebegini juga dipercayai dapat memberikan peluang kepada para pelajar untuk mempelajari pendidikan Islam dengan lebih komprehensif. Justeru, diharapkan guru juga dapat menjadi peneraju perubahan, pemikir holistik serta pemangkin kepada kejayaan sistem pendidikan negara ini selain dapat memainkan peranan penting dalam membimbing pelajar supaya penglibatan pelajar dalam aktiviti pembelajaran dapat ditingkatkan.AbstractThis article discusses a study that explores the transformation of teaching and learning approaches through multimedia technology to ensure that it is the main agenda in Islamic education. This need exists because the approach taken is significant and appropriate in line with 21st Century Education (PAK21) which focuses on building skills including communication skills, 4M skills (reading, counting, writing, and reasoning), science skill and design technology skill, interpersonal and intrapersonal skills and so on. This approach is also believed to provide opportunities for students to study Islamic education more comprehensively. Hopefully, teachers can also be leaders in change, holistic thinkers, and catalyst for the success of the country's education system besides playing a key role in guiding students to increase student engagement in learning activities.