Motivasi intrinsik dan kemahiran berfikir kritis dalam pembelajaran sejarah berasaskan analisis sumber-sumber teks: Satu kajian faktorial: Intrinsic motivation and critical thinking skill in learning history based on the analysis of text sources: A factorial study - Kaviza, M (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2020)
Kajian eksperimen dengan reka bentuk faktorial 2 X 2 ini bertujuan untuk mengkaji kesan pembelajaran sejarah berasaskan analisis sumber-sumber teksterhadap motivasi intrinsikberdasarkan kemahiran berfikir kritis.Kajian ini melibatkan seramai 111 orang murid Tingkatan Empat dari dua buah sekolah menengah harian di sebuah negeri di utara Semenanjung Malaysia.Instrumen kajian ini terdiri daripada ujian pemikiran kritis dan soal selidik Intrinsic Motivation Inventoryyang diadaptasi yang telah disahkan oleh pakar penilai dalam bidang sejarah serta mempunyai nilai kebolehpercayaan yang baik.Data kajian ini dianalisis secara deskriptif dan inferensi iaitu ujian-t Sampel Tak Bersandar dan ujian ANOVA Dua Hala.Dapatan kajian ini menunjukkan bahawa terdapat perbezaan min motivasi intrinsik yang signifikan antara kumpulan eksperimen dan kumpulan kawalan.Selain itu, dapatan kajian ini juga menunjukkan bahawa terdapat perbezaan min motivasi intrinsik yang signifikan bagi murid kemahiran berfikir kritis tinggi (KBKT) antara kumpulan eksperimen dengan kumpulan kawalan.Namun begitu, dapatan kajian ini turut menunjukkan bahawa tidak terdapat perbezaan min motivasi intrinsik yang signifikan bagi murid kemahiran berfikir kritis rendah (KBKR) antara kumpulan eksperimen dengan kumpulan kawalan.Tambahan pula, dapatan kajian juga mendapati bahawa terdapat kesan interaksi yang signifikan antara kaedah pengajaran dan kemahiran berfikir kritis terhadap min motivasi intrinsik.Kajian diharapkan dapat dijadikan sumber rujukan kepada guru-guru sejarah dalam merancang aktiviti pengajaran dan pembelajaran sejarah yang inovatif berasaskann sumber-sumber teks dengan memberikan perhatian kepada ciri-ciri pemikiran yang wujud dalam diri murid. Abstract The experimental study with factorial design 2 X 2 was aimed to identify the effect of history learning based on the analysis of the text sources on intrinsic motivation based on critical thinking skills. This study involved a total of 111 Form Four students from two secondary schools in a state in the north of Peninsular Malaysia. The adapted thinking test and Intrinsic Motivation Inventory questionnaire which has been verified by content expert and has good reliability value were instrument in this study. The data of this study were analyzed descriptively and inferred such as Independent Sample t-Test and the Two-Way ANOVA Test. The findings showed that there is a significant mean difference in intrinsic motivation between experimental groups and control groups. The findings also showed that there are significant mean differencein intrinsic motivation for students of high critical thinking skills (KBKT) between experimental groups and control groups. However, the findings alsoindicated that there is no significant mean difference in intrinsic motivation for students of low critical thinking skills (KBKR) between experimental groups and control groups. Furthermore, the findings also found that there was a significant interaction effect between the teaching method and the students’ critical thinking skills toward intrinsic motivation. The study is expected to serve as a source of reference to history teachers in planning the innovative teaching and learning activities by using text sources with give attention to the characteristics of the students’ cognitive and thinking. Keywords: Text sources analysis, factorial study, critical thinking skills, intrinsicmotivation