Analisis Tahap Pengetahuan Pedagogi Kandungan (PCK) Guru Pelatih Matematik: Analysis Pedagogical Content Knowledge (PCK) Level of The Mathematic Trainee Teachers - Mahendran, Kugan; Adenan, Nur Hamiza; Abd Karim, Nor Suriya; Adawiyah, Rawdah; Md Junus, Noor Wahida (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2021)
Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenal pasti tahap PCK guru pelatih matematik berlainan jantina di sebuah universiti pendidikan di Malaysia. Kajian ini melibatkan seramai 22 orang guru pelatih matematik sebagai sampel kajian yang dipilih secara rawak. Kajian dilaksanakan secara kaedah campuran yang melibatkan kaedah kualitatif dan kuantitatif. Instrumen yang digunakan dalam kajian ini adalah set soal selidik maklum balas terbuka berkenaan pengetahuan dan kemahiran guru dalam menangani keperluan murid dalam pembelajaran dan konstruk pengajaran. Dapatan kajian menunjukkan bahawa tahap PCK guru pelatih matematik adalah rendah dan terdapat perbezaan tahap PCK antara guru pelatih perempuan dengan guru pelatih lelaki. Maka, kajian ini dapat dijadikan panduan bagi memperbaiki tahap penguasaan PCK dalam guru pelatih matematik dan seterusnya dapat meningkatkan lagi mutu pengajaran. This study aimed to identify the level of PCK on mathematics trainee teachers with different gender at one of education university in Malaysia. This study involved a total of 22 mathematics trainee teacher as samples which were selected by using random sampling. The study is carried out using mixed methods involving qualitative and quantitative methods. The instruments used in this study were a set of open response questionnaires on the trainee teachers’ knowledge and skills in addressing the needs of students in learning as well as teaching constructs. Findings of the study showed that the level of PCK in mathematics trainee teachers is low and there is a significant difference in level of PCK between a female trainee teachers and male trainee teacher. Thus, this study can be used as a guidance to improve trainee teachers’ level of PCK and hence will enhance the quality of teaching. Keywords: Pedagogical content knowledge, mathematics, trainee teacher