Integrasi aktiviti muzikal dalam pengajaran dan pembelajaran matematik: Satu kajian literatur - Imam Koning, Sajastanah bin; Nasrifan, Mohd Nizam bin; Md. Junus, Noor Wahida binti; Nor Azmi, Norshahida binti (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2021)
Integrasi aktiviti muzikal dalam matematik merupakan strategi pengajaran guru yang berfokuskan kepada penguasaan kandungan pembelajaran dalam kalangan murid. Di antara aktiviti muzikal dalam pembelajaran matematik adalah melibatkan pendedahan murid kepada elemen muzik seperti pic, tempo dan irama. Integrasi aktiviti muzikal dalam pembelajaran matematik di Malaysia mula ditekankan sejak Kementerian Pendidikan Malaysia menyarankan guru-guru agar mengaplikasikan gaya pembelajaran abad ke-21 dalam bilik darjah. Perbincangan ini akan menganalisis literatur-literatur secara ekstensif berkaitan aktiviti-aktiviti muzikal yang diguna pakai dalam pengajaran dan pembelajaran matematik. Analisis akan membincangkan kaedah-kaedah, aktiviti-aktiviti muzikal yang digunakan dan impak aktiviti muzikal dalam pembelajaran matematik murid. Integrasi aktivti muzikal dalam matematik adalah seperti mengira detik lagu, nyanyian, berdikir, bermain instrumen dan mencipta lagu. Manakala impak bagi aktiviti pembelajaran integrasi ini adalah pencapaian, menyediakan situasi pembelajaran yang menarik, fokus, membina ingatan, menangani keresahan pembelajaran dan menguatkan konsep matematik murid. Akhir sekali, perbincangan akan turut mengemukakan cadangan bagi penyelidikan pada masa akan datang. The integration of musical activities in mathematics is a teacher teaching strategy that focuses on the mastery of learning content among students. Among the musical activities in learning mathematics involves students’ exposure to musical elements such as pitch, tempo and rhythm. The integration of musical activities in mathematics learning in Malaysia began to be emphasized since the Ministry of Education Malaysia advised teachers to apply 21st century learning styles in the classroom. This discussion will analyze the literature extensively related to the musical activities used in the teaching and learning of mathematics. The analysis will discuss the musical methods, activities used and the impact of musical activities in students’ mathematical learning. The integration of musical activities in mathematics is like counting song moments, singing, chanting, playing instruments and creating songs. While the impact of this integrated learning activity is achievement, providing interesting learning situations, focus, building memory, addressing learning anxiety and strengthening students’ mathematical concepts. Finally, the discussion will also submit recommendations for future research. Keywords: musical activities, mathematics teaching and learning, 21st century learning, subjects integration, effects of subjects integration