Tahap kesediaan Guru Pelatih Matematik UPSI dalam melaksanakan PAK21: The level of readiness on the implementation of PAK21 among pre-services Mathematics teachers at UPSI - Musa, Rowen Tingang; Abd Karim, Nor Suriya; Adenan, Nur Hamiza; Tarmizi, Rawdah Adawiyah; Md Junus, Noor Wahida; Anak Kelong, Vicky Ezekiel (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2021)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji tahap kesediaan guru pelatih Matematik di UPSI dari segi pengetahuan, kemahiran, sikap dan motivasi dalam melaksanakan pembelajaran abad ke-21 (PAK21). Kajian ini juga dijalankan untuk mengenalpasti hubungan antara pengetahuan dan kemahiran serta hubungan antara sikap dan motivasi guru pelatih Matematik dalam melaksanakan PAK21 semasa proses PdPc dijalankan. Data diperoleh melalui kaedah tinjauan yang melibatkan seramai 123 orang guru pelatih Matematik di UPSI yang dipilih secara rawak berstrata. Instrumen kajian merupakan borang soal selidik yang menggunakan skala Likert 4 mata dan hasilnya dianalisis secara deskriptif dan inferensi iaitu korelasi Pearson dengan menggunakan perisian Pakej Statistik bagi Sosial Sains (SPSS) untuk mengukur tahap dan hubungan antara pengetahuan dan kemahiran serta sikap dan motivasi di kalangan guru pelatih Matematik dalam melaksanakan PAK21. Keputusan kajian menunjukkan tahap kesediaan guru pelatih Matematik dari segi pengetahuan, kemahiran, sikap dan motivasi dalam melaksanakan PAK21 adalah di tahap yang sederhana. Kajian ini juga telah menunjukkan hubungan yang sederhana antara pengetahuan dan kemahiran. Manakala hubungan yang kuat telah didapati antara sikap dan motivasi guru pelatih Matematik dalam melaksanakan PAK21. Ini menunjukan terdapat hubungan yang signifikan antara pengetahuan dan kemahiran serta hubungan antara sikap dan motivasi guru pelatih Matematik dalam melaksanakan PAK21. Kertas kajian ini mencadangkan supaya guru pelatih Matematik harus mengamalkan pedagogi PAK21 supaya hasrat untuk meningkatkan mutu pencapaian dalam bidang pendidikan akan bertambah baik dari semasa ke semasa. This study aimed to examine the level of readiness of Mathematics trainee teachers at UPSI in terms of knowledge, skills, attitudes and motivation in implementing PAK21. This study was also conducted to see if there is a relationship between knowledge and skills as well as the relationship between the attitude and motivation of Mathematics trainee teachers in implementing PAK21 in PdPc. Information obtained through survey method involving 123 Mathematics trainee teachers at UPSI that were selected by stratified sampling. A 4 points Likert scale questionnaire was used to identify the results whereby are analysed descriptively and by inference where Pearson correlation is calculated using Statistical Package for Social Sciences (SPSS) to measure whether there is a significant relationship between knowledge and skills as well as attitudes and motivations among Mathematics trainee teachers in implementing PAK21. The results showed that the level of readiness of Mathematics trainee teachers in terms of knowledge, skills, attitudes and motivation in implementing PAK21 is at a moderate level. This study has also shown a moderate relationship between knowledge and skills. While a strong relationship has been found between the attitude and motivation of Mathematics trainee teachers in implementing PAK21. This shows that there is a significant relationship between knowledge and skills as well as the relationship between the attitude and motivation of Mathematics trainee teachers in implementing PAK21. This paper also proposes that Mathematics trainee teachers should practice PAK21 pedagogy so that the desire to improve the quality of achievement in the field of education will improve from time to time. Key words: 21st century learning, Mathematics trainee teachers, knowledge, skills, attitude, motivation