Kajian keperluan pembangunan modul latihan berasaskan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi bagi topik Ungkapan Algebra tingkatan satu - Foo, Jing Yao; Abdullah, Mohd Faizal Nizam Lee; Adenan, Nur Hamiza; Hoong, Jet Yee (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2021)
Kajian ini bertujuan menganalisis keperluan modul latihan Ungkapan Algebra Tingkatan Satu (MA-T1) dibina. Data diperoleh melalui kajian tinjauan dengan mengumpulkan respon daripada 31 orang guru matematik Tingkatan Satu hingga Tingkatan Tiga dari daerah Kinta, Perak. Instrumen kajian merupakan soal selidik keperluan modul latihan MA-T1 dibina. Keputusan kajian menunjukkan sebanyak 96.8% guru matematik menunjukkan terdapat keperluan terhadap modul latihan MA-T1 dan berminat menggunakan modul latihan ini sebagai bahan bantu mengajar. Ini menunjukkan penguasaan murid dalam Ungkapan Algebra masih lemah dan keperluan guru terhadap pembinaan modul latihan MA-T1 dapat dikenal pasti. Kertas kajian ini mencadangkan modul latihan MA-T1 dibina berdasarkan keperluan guru dan diharapkan modul ini dapat memberi manfaat kepada guru untuk meningkatkan penguasaan konsep dan kemahiran berfikir murid dalam pembelajaran Ungkapan Algebra. This study aimed to analyze the need for Form One Algebra Expression (MA-T1) training module. Information obtained through a survey study by collecting responses from 31 Form One to Form Three mathematics teacher from Kinta district, Perak. A questionnaire was used to identify the needs of development MA-T1 training module. The results showed 96.8% of the mathematics teachers need the Form One Algebra Expression training module and are interested to uses this module as a teaching aid. This showed that students’ mastery of Algebra Expression is still weak and teachers’ needs for the development of MA-T1 training module were identified. This paper also proposes that MA-T1 training module is built based on the needs of teachers and it is hoped that this module can benefit teachers to improve students’ mastery of concept and thinking skill in Algebra Expression. Keywords: Need, Module, Algebra Expression, Thinking map