Persepsi Pelajar Pra-Universiti dalam Menggunakan AI Generatif: Kajian di Universiti Swasta Malaysia - Mizan, Nelfi Adiela; Norman, Helmi (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2024)
Kajian ini bertujuan untuk memahami persepsi pelajar dalam menggunakan kecerdasan buatan atau artificial intelligence (AI) generatif dalam kalangan pelajar pra-universiti. Satu soal selidik telah diedarkan kepada 153 orang responden dan SPSS digunakan untuk menganalisis data. Model Penerimaan Teknologi (TAM) dirujuk sebagai rangka kerja utama untuk kajian. Dapatan kajian menunjukkan bahawa persepsi pelajar pra-universiti terhadap teknologi AI generatif dipengaruhi oleh faedah dan cabaran dalam menggunakan teknologi tersebut. Berdasarkan dapatan kajian juga dicadangkan bahawa lebih banyak kajian perlu dilakukan untuk menyiasat persepsi terhadap penggunaan AI generatif dalam bidang pendidikan. Penyelidikan lanjut diperlukan untuk memberikan pandangan untuk penyelidikan masa depan dan pembangunan dasar pendidikan mengenai penggunaan AI generatif. Secara keseluruhan, kertas kerja ini berfungsi sebagai asas untuk kajian dan strategi masa depan dalam menggunakan AI generatif melalui integrasi dalam pengajaran dan pembelajaran di peringkat universiti di Malaysia.