Elemen Multimedia dalam Land of Magic sebagai Bahan Bantu Mengajar dalam Pengajaran dan Pembelajaran Gaya Bahasa, Kesusasteraan Melayu Komunikatif (KMK) - Zalizan, Izza Nur Aina; Baharum, Hasrina; Hamzah, Nordiana (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2024)
Kajian ini memfokuskan tentang elemen multimedia dalam pembinaan bahan bantu mengajar (BBM) yang dinamakan Land of Magic dalam membantu pengajaran gaya bahasa oleh guru Kesusasteraan Melayu Komunikatif (KMK) di sekolah menengah. BBM Land of Magic ini adalah hasil inovasi yang diubah suai daripada templat Genially yang boleh diakses secara percuma melalui carian enjin Google. Objektif kajian ini adalah untuk mengetengahkan elemen multimedia dalam pembinaan BBM Land of Magic dalam membantu guru menarik perhatian pelajar KMK mempelajari gaya bahasa dengan cara yang lebih interaktif dan tidak membosankan. Dari segi metodologi kajian ini menggunakan reka bentuk kajian kualitatif. Kaedah yang digunakan untuk mengumpul data ialah kajian kepustakaan yang melibatkan pengumpulan maklumat berkaitan topik kajian daripada pelbagai sumber bertulis, seperti buku, artikel jurnal, tesis, laporan, dan dokumen rasmi, sama ada di perpustakaan atau carian Internet. Instrumen kajian yang digunakan pula ialah senarai semak pembinaan inovasi BBM Land of Magic yang akan menjelaskan definisi, ciri-ciri, kelebihan, cara pembangunan dan cara penggunaannya. Dapatan kajian menunjukkan BBM Land of Magic boleh dibangunkan dengan menggunakan elemen multimedia seperti imej, video dan audio untuk mengajar aspek gaya bahasa dalam Antologi Teks Kesusasteraan Melayu Tingkatan 4 dan 5 Kubentang Sehelai Peta. Kajian ini penting dalam memberikan alternatif kepada guru berkaitan penghasilan BBM yang menerapkan elemen imej, video dan audio, langkah demi langkah serta cara penggunaannya dalam pengajaran gaya bahasa dalam mata pelajaran KMK berdasarkan puisi “Mari Kita Cipta Alam Lestari” dalam Antologi Teks Kesusasteraan Melayu Tingkatan 4 dan 5 Kubentang Sehelai Peta.