Amalan Kepimpinan Lestari dalam kalangan Pemimpin Sekolah Agama Swasta di Sarawak, Malaysia: Sorotan Literatur - Abg Muis, Abg Mohd Shukri; Yunus, Jamal @ Nordin (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2024)
Perkembangan suatu tamadan adalah bertunjangkan kepada keupayaan dan kelestarian bidang pendidikan. Dalam konteks ini tidak dinafikan kepentingan guru dalam mempengaruhi perjalanan pendidikan negara. Ia memerlukan dinamika dan kapasiti baharu untuk memenuhi tuntutan Revolusi IR 4.0 dan arah aliran globalisasi. Memandangkan kualiti kepimpinan adalah komponen penting dalam jangka hayat agenda pendidikan, ia mesti kekal sebagai tumpuan utama sepanjang semua perubahan. Komponen utama Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013–2025 ke arah kejayaannya adalah melalui amalan kepimpinan yang berkesan. Amalan kepimpinan lestari dalam kalangan pemimpin sekolah adalah corak kepemimpinan yang dilihat berupaya membentuk budaya organisasi yang positif serta lestari. Justeru, kertas konsep ini bertujuan untuk meneroka amalan kepimpinan lestari dalam kalangan pemimpin sekolah agama swasta di Sarawak, Malaysia. Kajian ini penting kerana ia membantu mengisi jurang dalam literatur mengenai kepimpinan lestari di Sarawak. Ia akan menawarkan perspektif baharu tentang kepentingan kepimpinan lestari dalam meningkatkan taraf pendidikan serta pengetahuan berguna untuk pewujudan dasar pendidikan sesuai ciri-ciri kepelbagaian yang ditonjolkan di Sarawak.. Ia juga menawarkan ringkasan menyeluruh tentang kepentingan pendekatan kepimpinan lestari dalam meningkatkan aplikasi kepimpinan pendidikan. Artikel ini juga sesuai dijadikan rujukan selain dapat menambah sumber literatur dalam bidang penilaian prestasi, pengurusan sumber manusia dan pengurusan pendidikan.