Kajian Kes: Pengupayaan Warden dalam Tata Cara Pengurusan Disiplin Pelajar Sekolah Berasrama di Negeri Sembilan - Muhamad Razali, Kamarulshahrizat; Musa, Khalip; Abu Bakar, Muhamad Zahir; Abg Muis, Abg Mohd Shukri (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2024)
Warden asrama di sekolah terdiri daripada kalangan guru atau kakitangan sekolah yang turut berperanan untuk menjaga pelajar di asrama. Mereka harus memastikan disiplin dan kebajikan pelajar di asrama berada didalam keadaan yang baik. Tugas warden ini amat mencabar kerana disamping menguruskan tugasan hakiki di sekolah seperti mengajar dan pengurusan, mereka juga turut terlibat untuk memastikan keselamatan pelajar ketika berada didalam asrama. Oleh itu, warden seharusnya diberikan pengetahuan berkaitan pengurusan pelajar di asrama serta diberikan pengupayaan kepada mereka agar mereka dapat menjalankan tugas yang diamanahkan dengan baik dan berkesan. Kajian ini bertujuan untuk mendapatkan maklumat rintis tentang pengupayaan warden dan tata cara pengurusan disiplin pelajar di asrama disamping mendapatkan maklumat tentang permasalahan dan cabaran yang dihadapi oleh warden dalam menguruskan disiplin pelajar di asrama. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dengan instrumen protokol temu bual untuk menemubual dua orang warden daripada sebuah Sekolah berasrama di Negeri Sembilan disamping memperoleh maklumat yang diperlukan melalui dapatan daripada kajian perpustakaan. Dapatan kajian dianalisis secara manual untuk menghasilkan tema-tema yang menjawab kepada persoalan kajian. Dapatan kajian ini menunjukkan bahawa warden memerlukan panduan untuk memastikan proses pengupayaan kepada mereka agar dapat melaksanakan tindakan sepatutnya ketika berhadapan dengan cabaran-cabaran pengurusan diasrama. Berdasarkan dapatan-dapatan ini, jelas menunjukkan bahawa elemen pengupayaan warden dalam tata cara pengurusan disiplin pelajar di asrama amat penting bagi memastikan warden dapat menjalankan tugas dengan berkesan serta melahirkan pelajar yang berdisplin dan berwatak cemerlang.