Hubungan antara tingkah laku mencederakan diri dan strategi daya tindak dalam kalangan mahasiswa Perempuan di universiti - Liew, Kang Chee; Pau Kee (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2024)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti hubungan antara tingkah laku mencederakan diri dan strategi daya tindak dalam kalangan mahasiswa perempuan di universiti. Kajian kuantitatif berbentuk tinjauan telah digunakan. Seramai 200 orang responden telah dipilih secara persampelan mudah untuk menjawab instrumen yang diberikan. Alat ukur tersebut terdiri daripada empat bahagian iaitu mengukur tahap keseriusan tingkah laku mencederakan diri, jenis-jenis tingkah laku mencederakan diri, sebab-sebab tingkah laku mencederakan diri dan strategi daya tindak dalam kalangan mahasiswa perempuan di sebuah universiti awam Perak. Data kajian dianalisis menggunakan Pakej Statistik Sains Sosial iaitu SPSS versi 27.0 secara deskriptif dan inferensi. Dapatan kajian menunjukkan 51.8% pelajar perempuan universiti melaporkan tahap yang sangat serius dalam tingkah laku mencederakan diri dan 37% responden melaporkan pada tahap tingkah laku mencederakan diri yang serius. Antara jenis-jenis tingkah laku mencederakan diri yang paling dominan adalah mengigit diri sendiri (71.%), diikuti dengan menggaru diri (69.5%), dan mengupil luka (68%). Justeru, faktor interpersonal iaitu hubungan dan interaksi sosial memainkan peranan lebih besar dalam menyumbang tingkah laku mencederakan diri (Min=3.2, SD= 0.28) berbanding dengan faktor intrapersonal (Min= 2.6; SD= 0.74). Strategi daya tindak yang paling kerap digunakan ialah Problem-Focused Coping (Min= 3.0, SD= 0.72), diikuti dengan Less-Useful Avoidance Coping (Min= 2.9, SD =0.63) dan Emotion-Focused Coping (Min= 2.9; SD=0.62). Ujian Spearman Rho menunjukkan hubungan signifikan yang negatif antara tingkah laku mencederakan diri dan strategi daya tindak (rho= -0.343, p<0.001). Implikasi kajian ini dapat memberi gambaran yang jelas tentang pentingnya sokongan dan intervensi psikologi untuk pelajar perempuan di institusi pengajian tinggi dan intervensi psikologi berfokus tingkah laku mencederakan diri harus dilaksanakan demi meningkatkan kesejahteraan mental pelajar perempuan di kampus.