Hubungan antara empati dengan tingkah laku prososial dalam kalangan mahasiswa ijazah sarjana muda bimbingan dan kaunseling tahun pertama di universiti awam - Mohd Nordin , Nurul Atiqah Ain; Che Rozubi, Norsayyidatina (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2024)
Tingkah laku prososial merujuk kepada tindakan atau aktiviti yang dilakukan dengan tujuan membantu atau memberi manfaat kepada individu lain tanpa mengharapkan sebarang ganjaran. Salah satu faktor yang boleh menyumbang kepada tingkah laku prososial adalah empati. Kajian ini dilaksanakan dengan tujuan mengenal pasti hubungan antara empati dan tingkah laku prososial dalam kalangan mahasiswa Ijazah Sarjana Muda Bimbingan dan Kaunseling tahun pertama iaitu di Universiti Awam di UPSI. Mahasiswa tahun pertama program ini dipilih sebagai responden melalui kaedah persampelan rawak mudah. Soal selidik Interpersonal Reactivity Index (IRI) dan Prosocial Tendencies Measure (PTM) digunakan untuk mengukur tahap empati dan tingkah laku prososial. Analisis data dalam kajian ini menggunakan korelasi Pearson untuk mengenal pasti hubungan antara empati dan tingkah laku prososial. Hasil kajian menunjukkan bahawa terdapat peningkatan dalam tingkah laku prososial yang berkaitan dengan tahap empati yang lebih tinggi dalam kalangan mahasiswa.