Pembangunan dan penilaian laman web hidangan roti dan masakan beryis tingkatan 5 - Azhan, Nur Ayuni; Abdul Raji, Mohd Nazri; Kamaruzaman, Mohd Yusof; Hussain, Mohd Amirul; Abdul Majid, Mohd Aliff (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2025)
Kajian ini dijalankan untuk membangunkan dan menilai kebolehgunaan laman web Hidangan Roti dan Masakan Beryis Tingkatan 5 subjek Sains Rumah Tangga (SRT). Pembangunan laman web ini menggunakan model kajian reka bentuk pembangunan (DDR) yang terdiri daripada tiga fasa iaitu fasa analisis keperluan, fasa reka bentuk dan pembangunan, fasa pelaksanaan dan fasa penilaian. Seramai 52 orang murid yang mengambil subjek SRT di sekitar negeri Kelantan, Malaysia terlibat sebagai responden. Instrumen kajian merangkumi bahan bantu mengajar (BBM), laman web Hidangan Roti dan Masakan Beryis, borang kesahan kandungan dan borang soal selidik penilaian kebolehgunaan yang menggunakan skala Likert tiga mata. Kesahan kandungan laman web disahkan oleh dua orang pensyarah dan seorang guru SRT, dianalisis menggunakan formula kesahan kandungan. Nilai kesahan keseluruhan dari ketiga-tiga pakar adalah sebanyak 91.8%. Dapatan menunjukkan penilaian kebolehgunaan laman web dari segi kebolehgunaan (usefulness) memperoleh nilai peratusan keseluruhan sebanyak 92.8%, kemudahan penggunaan (ease of use) 90.4%, dan kepuasan (satisfaction) 93.8%. Secara keseluruhan, penggunaan laman web ini mendapat penilaian positif daripada responden. Impaknya, laman web Hidangan Roti dan Masakan Beryis sesuai digunakan sebagai sumber rujukan tambahan oleh murid di dalam dan di luar waktu sekolah. Hasil pembangunan laman web ini menyokong keperluan pengajaran yang lebih interaktif dan berpusatkan murid dalam subjek SRT.