Tahap sikap guru bahasa melayu mengaplikasikan pembelajaran digital dalam pengajaran bahasa melayu - Norezan, Syahidah; Marimothu, Gayatri (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2025)
Perkembangan Teknologi Maklumat dah Komunikasi (TMK) mendorong kepada kemajuan pembelajaran digital di Malaysia. Walau bagaimanapun, guru lebih cenderung dalam menggunakan kaedah tradisional berbanding digital. Kajian ini bertujuan mengkaji tahap sikap afektif dan tahap sikap kognitif guru pelatih mengaplikasikan pembelajaran digital dalam pengajaran bahasa Melayu. Kajian ini berbentuk kuantitatif dengan analisis deskriptif. Data dikumpul menggunakan soal selidik berskala 5-likert yang diedarkan kepada 97 orang guru pelatih bahasa Melayu yang dipilih secara rawak mudah. Dapatan kajian menunjukkan min tahap sikap afektif ialah 4.73 (SP=0.397) dan min tahap sikap kognitif ialah 4.63 (SP=0.41). Dapatan menunjukkan kedua-dua tahap sikap afektif dan tahap sikap kogntif adalah tinggi dalam kalangan guru pelatih. Kajian turut memberikan implikasi positif kepada kumpulan berkepentingan iaitu KPM, IPGM, pensyarah dan guru pelatih. Kajian ini turut menyertakan beberapa cadangan yang boleh dilaksanakan sebagai kajian lanjutan.