Pelaksanaan Pengalaman Berasaskan Sekolah (PBS) dalam Pendidikan Guru - Chin, Chee Keong; Mohd Yatim, Siti Seri Kartini; Aris, Noor Fadzilah (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2025)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti kesan pencapaian objektif Pengalaman Berasaskan Sekolah (PBS), menilai kesesuaian tugasan Pentaksiran Berterusan semasa PBS, meninjau sokongan pihak sekolah kepada guru pelatih semasa PBS serta meneroka kepentingan menyediakan Portfolio PBS. Data diperoleh melalui kaedah analisis deskriptif yang digunakan untuk menganalisis data kajian yang telah dikumpulkan menggunakan Perisian Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 26 serta secara tematik. Sampel kajian terdiri daripada 95 guru pelatih Semester II Tahun Dua yang telah melaksanakan Pengalaman Berasaskan Sekolah (PBS) kali ke-3. Instrumen kajian pula terdiri daripada borang soal selidik yang telah diedarkan secara atas talian kepada sampel kajian melalui kaedah google form. Keputusan kajian memberikan gambaran yang komprehensif mengenai pelaksanaan PBS dalam konteks pendidikan guru. Dapatan menunjukkan bahawa PBS berperanan penting dalam memahami budaya sekolah, menyesuaikan diri dengan budaya tersebut, dan memperoleh pengetahuan pengurusan sekolah. Selain itu, pengalaman PBS turut membantu dalam menghayati kerjaya sebagai guru dan memahami pengurusan serta strategi pembelajaran dan pengajaran. Selain daripada aspek pembelajaran secara langsung dalam bilik darjah, kajian ini juga menunjukkan kepentingan Portfolio PBS sebagai pentaksiran yang bermanfaat. Kajian ini menunjukkan sokongan yang tinggi dari pentadbir sekolah dan guru mata pelajaran, serta ketersediaan kemudahan di sekolah untuk membantu guru pelatih. Implikasi kajian ini dapat digunakan sebagai landasan untuk menyelaraskan dan meningkatkan program PBS dalam pendidikan guru, memastikan persediaan guru yang berkualiti dan bersedia menghadapi cabaran yang komplek serta pendidikan kontemporari.