Pendidikan pemakanan berasaskan keperluan tenaga dan selera makan kanak-kanak bantut: Satu pendekatan novel - Zulkifli, Siti Noor Hidayah; Abdul Rani, Intan Farahana; Zain, Azizah; Jamil, Norly; Mohd Basir, Jamilah; Che Abdul Rahim, Norsyamlina; Yeo, Kee Jiar (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2025)
Pendidikan pemakanan merupakan salah satu strategi untuk membentuk kefahaman kanak-kanak terhadap pengambilan makanan yang mencukupi dan bernutrisi. Namun demikian, kajian terdahulu berkaitan pemakanan kanak-kanak adalah lebih umum dan tidak memberi fokus khusus kepada kanak-kanak bantut di TASKA. Oleh itu, kertas konsep ini membentangkan kerangka untuk membangunkan panduan pendidikan pemakanan yang bertujuan memenuhi keperluan tenaga unik serta kecenderungan selera makan kanak-kanak bantut. Objektif utama kajian ini adalah untuk membangunkan dan menilai kebolehgunaan panduan pendidikan pemakanan berasaskan keperluan tenaga dan selera kanak-kanak bantut di TASKA. Metodologi yang digunakan ialah Design and Development Research (DDR), yang merangkumi tiga fasa utama iaitu analisis keperluan, reka bentuk dan pembangunan serta penilaian kebolehgunaan panduan. Dapatan awal kajian rintis yang telah dilaksanakan oleh pengkaji melalui analisis tematik mengenal pasti empat tema iaitu keturunan, picky eater, kurang BMI dan pengambilan makanan mengikut kalori. Dalam kajian rintis ini, pengkaji telah melibatkan seramai tiga orang guru TASKA yang mempunyai kanak-kanak bantut. Kesimpulannya panduan pendidikan pemakanan yang akan dibangunkan melalui kajian ini merupakan satu strategi penting dalam usaha membantu mengatasi masalah kebantutan kanak-kanak di TASKA, disamping itu dengan adanya panduan ini diharapkan dapat menjadi pencetus kepada perubahan yang signifikan dalam tabiat pemakanan kanak-kanak bantut di TASKA.