Integrasi Pendekatan Tradisional dan Digital dalam Pendidikan Solat: Suatu tinjauan literatur sistematik - Mohd Din, Khairil Fikri; Ramli, Mohd Shahidan; Sahad, Mohd Nizam (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2025)
Pendidikan solat merupakan asas penting dalam pembentukan jati diri dan spiritual umat Islam. Secara tradisional, pengajaran solat dilaksanakan melalui kaedah demonstrasi dan bimbingan guru yang berkesan memastikan kesahihan bacaan serta gerakan. Namun, dalam era digital, pendekatan ini dilihat kurang menarik minat generasi baharu yang lebih responsif terhadap pembelajaran berasaskan teknologi. Justeru, kajian ini meninjau secara sistematik literatur berkaitan integrasi pendekatan tradisional dan digital dalam pendidikan solat bagi mengenal pasti kekuatan, kelemahan, serta jurang kajian sedia ada. Kajian ini menggunakan kaedah Systematic Literature Review (SLR) berlandaskan protokol PRISMA dengan meneliti artikel dari pangkalan data Scopus, Web of Science, dan Google Scholar. Sebanyak 250 artikel dikenal pasti, 40 digugurkan kerana duplikasi, manakala 20 artikel akhir dianalisis secara mendalam. Artikel disaring berdasarkan kriteria kemasukan iaitu relevan dengan pendidikan solat, teks penuh, serta diterbitkan dalam jurnal berwasit. Dapatan kajian dikelaskan kepada empat tema utama: keberkesanan pendekatan tradisional, keberkesanan pendekatan digital, integrasi nilai rohani dan teknologi, serta cabaran dan jurang kajian. Pendekatan tradisional menekankan aspek penghayatan dan hubungan guru–murid, manakala pendekatan digital seperti aplikasi mudah alih, multimedia interaktif, video animasi, dan Augmented Reality (AR) meningkatkan motivasi serta akses pembelajaran. Walau bagaimanapun, kedua-duanya menunjukkan keterbatasan apabila diaplikasikan secara berasingan. Kesimpulannya, integrasi kaedah tradisional dan digital disarankan sebagai model pendidikan solat yang lebih holistik. Kajian masa hadapan wajar memberi tumpuan kepada penilaian longitudinal dan pembangunan modul integratif yang mampu menyeimbangkan aspek teknikal serta rohani.