Halangan-halangan pengurusan sekolah rendah dalam mewujudkan sekolah berkesan di zon utara (Perlis, Kedah dan Pulau Pinang): Tindakan dan keperluan Guru Besar dan guru-guru Penolong Kanan menanganinya: The Primary School Management Obstacles in Establishing Effective School in the Northern Zone (Perlis, Kedah and Pulau Pinang): Actions and the Needs of the Headmasters - Hassan, Johaari Joh; Hamzah, Mahizer (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2020)
Sekolah Berkesan kebiasaannya dipimpin oleh Guru Besar yang berkesan. Setiap sekolah mempunyai kekuatan dan kelemahannya yang tersendiri dan ianya berbeza sama sekali dengan sekolah lain. Kebolehan dan kemampuan Guru Besar mengatasi halangan-halangan yang wujud dalam sesebuah sekolah ialah pemangkin kepada kecemerlangan sesebuah sekolah.  Kajian yang dilakukan ini bertujuan untuk mengenalpasti elemen-elemen halangan pengurusan sekolah rendah di Negeri Perlis, Kedah dan Pulau Pinang. Pembolehubah bebas ialah jantina, taraf perkahwinan, bangsa, umur, pendidikan, bilangan tahun bekerja dan kategori sekolah. Pembolehubah bersandar pula ialah tiga belas elemen halangan pengurusan iaitu akademik, belanjawan dan kewangan, fizikal, sumber tenaga manusia,Teknologi Komunikasi dan Maklumat (ICT), Persatuan Ibubapa dan Guru dan masyarakat, disiplin, perkhidmatan dan perjawatan, ko kurikulum, komunikasi, sukan , sistem siaraya dan lain-lain. Objektif utama kajian ini ialah mengkaji halangan-halangan pengurusan sekolah berkesan dalam pencapaian akademik dari aspek suasana pembelajaran yang kondusif, nilai kendiri, bimbingan rakan sebaya, perkembangan intelektual, kecemerlangan akademik dan pencapaian UPSR. Sampel terdiri daripada 250 orang guru besar dan guru-guru penolong kanan di Negeri Perlis, Kedah dan Pulau Pinang iaitu 30 dari Perlis,160 dari Kedah dan 60 dari Pulau Pinang . Instrumen yang digunakan dalam kajian ini ialah soalselidik yang berdasarkan kepada tiga belas elemen halangan pengurusan sekolah rendah di Negeri Perlis, Kedah Dan Pulau Pinang. Instrumen kajian ini mengandungi 84 item soalan kesemuanya, yang terdiri daripada 8 item di bahagian A berkenaan maklumat peribadi dan 76 item di bahagian B berkenaan elemen-elemen halangan pengurusan sekolah rendah.Penganalisaan menggunakan statistik deskriptif, Analisa Anova dan Ujian T. Antara beberapa implikasi yang timbul daripada kajian ini ialah keperluan penilaian terhadap saiz sekolah, program latihan serta kursus kepengetuaan dan kriteria pemilihan calon guru besar.