Kesan tutor hologram dalam bentuk karakter robot manusia terhadap pengalaman pelajar (Lx) - Ramlie, Mohd Khairulnizam; Mohamad Ali, Ahmad Zamzuri (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2021)
Tutor hologram sebagai perwakilan guru di dalam kelas merupakan suatu strategi yang mampu menarik minat serta meningkatkan motivasi pelajar. Sehingga kini, karakter manusia sebenar sering digunakan sebagai tutor hologram. Walaubagaimanapun, proses pembangunan tutor hologram manusia sebenar ini memerlukan proses yang rumit. Dengan kemampuan hologram yang boleh memaparkan pelbagai jenis karakter lain, penggunaan animasi karakter robot manusia boleh menjadi suatu alternatif dalam penyediaan medium tutor hologram ini. Namun, aspek pengalaman dan penerimaan pelajar terhadap pendekatan ini menjadi persoalan. Sehubungan itu, kajian ini bertujuan untuk mereka bentuk dan membangun tutor hologram karakter robot manusia dan melihat kesannya terhadap pengalaman pelajar (Lx). Model instruksi m-ADDIE dijadikan sebagai panduan pembangunan tutor hologram robot manusia serta bersandarkan teori dan prinsip berdasarkan tinjauan literatur yang berkaitan. Set soal selidik User Experience Questionnaire (UEQ) telah digunakan bagi mendapatkan maklum balas dari pelajar selepas melalui sesi pembelajaran dengan tutor hologram. Secara keseluruhan dapat disimpulkan bahawa tahap penerimaan dan pengalaman pelajar terhadap tutor hologram karakter robot manusia ini adalah baik dan positif.Tutor hologram as a teacher in the classroom is a strategy that can be intriguing and increase student’s motivation. To this day, actual human characters are often used as hologram tutors. However, the process of developing a actual human hologram tutor requires a complicated process. With the ability of a hologram that can display various other types of characters, the use of humanoid character animation can be an alternative in the provision of this hologram tutor medium. Yet, aspects of learners' experience and acceptance of this approach are questionable. Accordingly, this study aims to design and develop a humanoid character for hologram tutor, and look at student’s learning experience (Lx) on it.  The m-ADDIE instruction model was used as a guide for the development of humanoid hologram tutor, besides theories and principles on relevant literature review. User Experience Questionnaire (UEQ) was used to obtain feedback from students after they gone through a learning session with the hologram tutor. Overall, it can be concluded that the level of acceptance and experience of students towards this humanoid character hologram tutor is good and positive.Keywords: Animation, humanoid character, hologram, learner experience, tutor