Reka bentuk ekspresi wajah dan tahap realistik Talking-Head dan kesannya terhadap emosi pelajar - Rokeman, Muhammad Ihsan; Mohamad Ali, Ahmad Zamzuri (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2021)
Animasi talking-head merupakan pendekatan yang boleh digunakan sebagai perwakilan guru atau agen pedagogi dalam medium pembelajaran digital. Namun, animasi talking-head berpotensi mengakibatkan ketidakselesaan sekiranya reka bentuk karakter talking-head yang tidak betul digunakan. Oleh itu, artikel ini akan membincangkan serta mencadangkan suatu kerangka konseptual bagi panduan untuk kajian-kajian berkaitan permasalahan ini. Kerangka konseptual ini dibina berdasarkan teori, prinsip dan tinjauan literatur yang dilakukan. Artikel ini juga menggariskan cadangan kajian lanjutan untuk mengukuhkan lagi kerangka konseptual yang dibina.This The talking-head animation is an instructional approach that can be utilized to represent teachers or pedagogical agents in the digital learning medium. However, talking-head animation can potentially become a source of distraction in learning due to insufficient design of the talking-head characters. Therefore, this article will discuss and suggest a conceptual framework as a guidance for studies related to such problems. This conceptual framework is constructed based on the theories, principles and relevant literature reviews. This article also outlines future research suggestions to further strengthen the conceptual framework that has been developed. Keywords: Animation, emotion, face expression, talking-head, realistic