Penerimaan murid tingkatan satu terhadap pembelajaran topik operasi asas aritmetik melibatkan integer menggunakan permainan damath - Che Abd Aziz, Nur Aina Munirah; Adenan, Nur Hamiza; Abd Karim, Nor Suriya; Tarmizi, Rawdah Adawiyah; Abd Latib, Latifah; Mashuri, Adib (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2021)
Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenal pasti tahap penerimaan murid dalam aspek minat dan motivasi serta mengkaji hubungan di antara penerimaan minat dan motivasi murid terhadap pembelajaran menggunakan permainan DaMath bagi tajuk Operasi Asas Aritmetik Nombor Integer. Populasi kajian adalah murid tingkatan satu di sebuah sekolah di daerah Petaling Perdana, Selangor dan melibatkan seramai 233 orang murid yang dipilih secara rawak berkelompok sebagai responden kajian. Kajian ini menggunakan borang soal selidik sebagai instrumen kajian. Data dianalisis menggunakan analisis deskriptif melibatkan nilai min dan sisihan piawai. Hasil kajian mendapati nilai min bagi penerimaan murid daripada aspek minat terhadap pembelajaran berasaskan permainan DaMath adalah sebanyak 2.4040 manakala nilai min bagi penerimaan murid dari aspek motivasi adalah sebanyak 2.4059. Ini menunjukkan bahawa tahap penerimaan murid terhadap pembelajaran menggunakan DaMath bagi tajuk Operasi Asas Aritmetik Nombor Integer daripada aspek minat dan motivasi adalah tinggi.  Kajian ini juga mendapati terdapat hubungan yang signifikan di antara minat dan motivasi murid terhadap pembelajaran menggunakan DaMath dengan nilai r = 0.711 dan p < 0.05. Kesimpulannya, penerimaan murid daripada aspek minat dan motivasi terhadap penggunaan permainan DaMath dalam pembelajaran tajuk Operasi Asas Aritmetik Nombor Integer adalah sangat baik.  Selain itu, wujud hubungan yang signifikan di antara dua aspek ini iaitu minat murid yang baik terhadap kaedah pembelajaran ini memberi impak yang positif kepada motivasi mereka.  Implikasinya, kajian ini dapat memberikan maklumat kepada guru dan pendidik tentang kaedah pembelajaran berasaskan permainan agar dapat digunakan sebagai rujukan dalam merancang proses pengajaran kelak.This study aimed to determine the level of students’ acceptance in the aspect of interest and motivation as well as the relationship between students’ interest and motivation on the usage of DaMath in learning in the topic of Basic Arithmetic Operations Involving Integers. Population of this study is form one student in the district of Petaling Perdana, Selangor and involve 233 students that picked by clustering random sampling as respondent of this study. This study used questionnaire as research instrument. Data were analyzed using descriptive analysis involving mean and standard deviation.  Findings showed that the mean value for students’ acceptance from the aspect of interest on DaMath is 2.4040 meanwhile the mean value for students acceptance in the aspect of motivation is 2.4059. These findings showed that students’ acceptance towards learning Basic Arithmetic Operations Involving Integers using DaMath from the aspects of interest and motivation were high. This study also found a signicant relation between students’ interest and motivation on learning using DaMath with the value of r = 0.711 and p < 0.05. In conclusion, students’ acceptance from the aspects of interest and motivation towards the usage of DaMath in learning the topic of Basic Arithmetic Operations Involving Integers are excellent. Besides, there exist a significance relation between these two aspects displayed that students’ interest gives positive impact toward their motivation Increasing in students’ interest in this study will also increase in the level of acceptance of students’ motivation. As implication, this study will provide information to teachers and educators about game-based learning so that they can used this method as their reference in planning teaching process.Keywords: Acceptance, Interest, Motivation, Basic Arithmetic, Game-Based Learning