Kajian keberkesanan aktiviti main peranan “I Can Communicate Too” terhadap murid masalah pembelajaran berkefungsian rendah - Arumainathan, Kanniamah; Kway, Eng Hock; Shaffeei, Kama (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2023)
Bahasa Inggeris kini dianggap sebagai bahasa yang penting bukan sahaja di sekolah malah juga dalam kalangan masyarakat. Sehubungan itu, kajian ini bertujuan untuk meneroka keberkesanan aktiviti main peranan “I Can Communicate Too” dalam mempertingkatkan komunikasi Bahasa Inggeris murid masalah pembelajaran berkefungsian rendah. Kajian ini melibatkan Program Pendidikan Khas Integrasi di sebuah sekolah menengah di daerah Kuantan, Pahang. Kajian kes ini menggunakan kaedah kualitatif yang melibatkan temu bual, pemerhatian dan analisis dokumen. Peserta kajian melibatkan tiga orang guru Pendidikan khas yang mengajar Bahasa Inggeris dan 4 orang murid masalah pembelajaran berkefungsian rendah.