Pendidikan Multibudaya dalam kalangan guru sekolah rendah di Negeri Sembilan - Muhamad Pilus, Suzana; Abdul Wahab, Norwaliza; Mohamed Hashim, Abdul Talib; Mohd Zabit, Mohd Nazir (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2023)
Objektif kajian ini adalah untuk melihat tahap pelaksanaan pendidikan multibudaya dalam kalangan guru sekolah rendah di Negeri Sembilan. Reka bentuk kajian ini berdasarkan pendekatan penyelidikan kuantitatif dengan menggunakan kaedah survei. Kajian survei ini menggunakan soal selidik yang telah diadaptasi iaitu Borang Soal Selidik Kajian Pendidikan Multibudaya sebagai instrumen utama bagi mengumpul data berkaitan kajian ini. Kaedah persampelan rawak berstrata telah digunakan di mana 927 orang guru sekolah kebangsaan daripada 103 buah sekolah di seluruh daerah di Negeri Sembilan telah dipilih sebagai responden. Indek kebolehpercayaan Alpha Cronbach bagi soal selidik bagi mengukur semua aspek dalam kajian ini adalah antara 0.742 hingga 0.934. Pengumpulan data kajian ini dilakukan dengan menggunakan aplikasi google form. Data kajian ini dianalisis menggunakan perisian SPSS versi 26.0. Dua jenis statistik digunakan iaitu statistik deskriptif dan statistik inferensi.  Statistik deskriptif iaitu frekuensi, peratusan, min dan sisihan piawai digunakan bagi menghuraikan profil responden dan menjawab persoalan kajian.  Statistik inferensi, iaitu MANOVA Satu-Hala dan Regresi Berganda digunakan untuk menguji hipotesis kajian. Kajian ini mendapati tahap pelaksanaan guru berkaitan Pendidikan Multibudaya adalah pada tahap sederhana (min=4.148; s.p.=0.520). Adalah didadapti juga bahawa terdapat perbezaan yang signifikan tahap pelaksanaan pendidikan multibudaya dari aspek integrasi isi kandungan, pembinaan ilmu pengetahuan, pedagogi saksama, pengurangan prejudis dan pemerkasaan budaya sekolah dan struktur sosial berdasarkan jantina guru di mana nilai Wilks’ λ = 0.975, F (5, 921) = 4.761 dan p=0.001 (p