Analisis 200 Kosa Kata Bahasa Melayu Tinggi dalam Buku Bahasa Melayu Tinggi terpilih - Md Daud, Nornabilah; Kasim, Mohamad Rozi (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2024)
Kajian ini merupakan kajian yang berkaitan dengan analisis 200 kosa kata bahasa Melayu tinggi dalam buku bahasa Melayu tinggi terpilih. Bahasa Melayu tinggi merupakan bahasa yang digunakan untuk mengungkapkan konsep dan pemikiran yang teknikal dan maju serta berfungsi sebagai sarana budaya tinggi (Nik Safiah Karim, 1986: 7). Kajian ini adalah bertujuan untuk mengenal pasti 200 kosa kata bahasa Melayu tinggi dalam buku bahasa Melayu tinggi terpilih disamping menghuraikan justifikasi pemilihan 200 kosa kata bahasa Melayu tinggi yang disenaraikan dan membandingkan antara kosa kata bahasa Melayu tinggi dengan kosa kata bahasa Melayu rendah. Reka bentuk kajian ini ialah kualitatif, iaitu kajian ini menggunakan kaedah kepustakaan untuk mendapatkan data berkaitan kosa kata bahasa Melayu tinggi. Kajian ini melibatkan lima orang guru bahasa Melayu sekolah menengah di Kajang, Selangor. Hasil dapatan kajian ini mendapati bahawa 200 kosa kata yang disenaraikan merupakan kosa kata bahasa Melayu tinggi yang menepati ciri-ciri bahasa Melayu tinggi. Hal ini dikatakan demikian kerana bahasa Melayu tinggi merupakan bahasa yang mematuhi peraturan tatabahasa dan merupakan bahasa yang rapi. Jelaslah bahawa, kosa kata bahasa Melayu tinggi ini merupakan kosa kata dalam bahasa ilmu yang dapat melambangkan keintelektualan individu yang menggunakannya.