Kesan Pembangunan Bahan Bantu Belajar PS-4s Terhadap Pencapaian Matematik dan Kemahiran Berfikir Murid Tahun 5 - Ghazali, Nor Hazli; Bahurudin Setambah, Mohd Afifi (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2024)
Kajian ini bertujuan mengkaji kesan pembangunan bahan bantu belajar PS-4s terhadap kemahiran berfikir aras tinggi murid dan pencapaian mereka. Kajian ini menggunakan bahan bantu belajar PS- 4s yang berasaskan langkah-langkah penyelesaian masalah secara teratur bagi menyelesaikan masalah matematik berayat bukan rutin yang dijalankan ke atas murid tahun 5 bagi tajuk ukuran dan sukatan. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif dengan reka bentuk kuasi eksperimen. Persampelan bertujuan digunakan semasa menentukan kumpulan kawalan dan kumpulan eksperimen antara dua buah kelas dari sekolah di Perak. Subjek kajian terdiri daripada 20 murid kumpulan rawatan dan 20 murid kumpulan eksperimen yang dipilih secara rawak berkelompok. Instrumen kajian ialah item ujian penyelesaian masalah matematik berayat bukan rutin yang menguji kemahiran berfikir aras tinggi. Data dianalisis dengan menggunakan analisis deskriptif untuk menjelaskan kebolehlaksanaan bahan bantu belajar PS-4s dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Analisis inferens pula untuk menganalisis data daripada ujian pra dan ujian pos dengan menggunakan ujian-t. Dapatan kajian mendapati min pencapaian murid kumpulan eksperimen lebih tinggi daripada min pencapaian murid kumpulan rawatan. Terdapat perbezaan min yang signifikan antara pencapaian murid kumpulan eksperimen dan kumpulan kawalan. Ini menunjukkan pembangunan bahan bantu belajar PS-4s telah meningkatkan kemahiran berfikir aras tinggi murid dalam topik ukuran dan sukatan seterusnya memperkembangkan pemikiran murid secara kreatif dan kritis seperti yang dihasratkan dalam kurikulum matematik Malaysia.