Penggunaan Permainan Padan Kad Abjad (PKA) dalam Meningkatkan Kemahiran Kenal Huruf Abjad di Prasekolah - Andi Arip, Noraini; Masnan, Abdul Halim; Mohd Basir, Jamilah (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2024)
Tunjang Komunikasi Bahasa Melayu telah menetapkan standard pembelajaran iaitu mengenal pasti huruf abjad  yang perlu dikuasai oleh murid prasekolah  dan pendekatan belajar melalui bermain merupakan salah satu pendekatan yang disarankan dalam pengajaran dan pembelajaran bahasa di prasekolah. Kajian ini adalah Kajian Tindakan yang bertujuan untuk menilai keberkesanan penggunaan  Permainan Padan Kad Abjad (PKA)  bagi mengenal pasti huruf abjad dalam kalangan kanak-kanak prasekolah di Bandar Baru Bangi. Seramai lima orang kanak-kanak berumur enam tahun terlibat sebagai responden kajian. Kajian Tindakan ini menggunakan model Kemmis dan Mc Taggart (1988) yang melalui fasa perancangan, tindakan, pemerhatian, dan refleksi. Data dikumpul melalui ujian pra dan ujian pos menggunakan instrument senarai semak, hasil kerja dan temubual tidak berstruktur. Data dianalisis menggunakan bilangan abjad dan peratus.  Terdapat peningkatan yang signifikan dalam penguasaan huruf abjad dalam kajian ini. Sebelum intervensi, peratusan pencapaian mengenal pasti huruf abjad adalah antara 12.5% hingga 25%. Selepas intervensi, semua responden mencapai 100% dalam mengenal pasti dan membunyikan huruf abjad dengan betul. Selain itu, melalui temubual menunjukkan perubahan positif dalam minat kanak-kanak terhadap pembelajaran huruf abjad. Oleh itu, Permainan Padanan Kad Abjad (PKA) terbukti berkesan dalam meningkatkan kemahiran literasi awal di kalangan kanak-kanak prasekolah.