Isu dan cabaran perkhidmatan bimbingan dan kaunseling bagi murid berkeperluan khas dalam pembelajaran - Abdul Mutalib, Aishah; Ahmad, Mazita (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2024)
Perkhidmatan bimbingan dan kaunseling di sekolah merupakan suatu perkhidmatan yang penting bukan sahaja kepada murid aliran perdana malahan juga kepada murid yang tidak berkeupayaan dalam pembelajaran. Dianggarkan sebanyak 10 peratus murid dalam kalangan Murid Berkeperluan Khas (MBK) yang menjalani sesi persekolahan dalam aliran pendidikan khas di sekolah. MBK turut memerlukan perkhidmatan bimbingan dan kaunseling sepertimana murid-murid lain yang berada dalam arus perdana. Jelaslah perkhidmatan bimbingan dan kaunseling sangat penting dalam pembangunan modal insan murid golongan ini di sekolah. Justeru, kajian ini dijalankan untuk meneroka isu dan cabaran yang dihadapi oleh Guru Bimbingan dan Kaunseling (GBK) di sekolah serta meneroka strategi yang digunakan dalam membantu murid ketidakupayaan dalam pembelajaran menguruskan tuntutan keperluan psikologi dan persekolahan mereka. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dengan rekabentuk kajian kes yang melibatkan empat orang GBK yang dipilih menerusi teknik persampelan bertujuan di empat buah sekolah menengah harian di negeri Perlis. Kaedah pengumpulan data menggunakan teknik temu bual mendalam dan data yang dikumpul dianalisis menggunakan analisis tematik dengan menggunakan perisian NVIVO versi 14. Hasil kajian mendapati muncul 10 tema utama iaitu tiga tema bagi isu yang dihadapi oleh GBK iaitu; isu ketidakyakinan, fasiliti, dan peruntukan kewangan, dua tema bagi cabaran yang dihadapi GBK; sokongan dan penerimaan keluarga dan tingkah laku MBK, manakala lima tema bagi strategi yang diambil oleh GBK; intervensi awal, teknik komunikasi dan role-play, menggunakan peralatan, menyediakan hala tuju dan melibatkan MBK dengan program komuniti. Implikasi kajian ini menjelaskan bahawa isu dan cabaran yang dialami oleh GBK perlu diatasi dengan memperbaiki sistem penyampaian perkhidmatan serta diberi latihan yang sewajarnya agar dapat memperkasakan perkhidmatan kepada golongan ini.