Kesihatan mental, literasi bantuan dan kualiti hidup di kalangan penjaga warga emas di rumah - Kuang , Chiew Sia; Pau, Kee (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2024)
Kajian ini bertujuan mengkaji tahap kesihatan mental, literasi bantuan dan kualiti hidup serta menilai hubungan antara kesihatan mental dengan literasi bantuan keluarga, hubungan antara kesihatan mental dengan kualiti hidup serta hubungan antara literasi bantuan dengan kualiti hidup di kalangan penjaga warga emas di rumah. Pendekatan kuantitatif reka bentuk tinjauan digunakan dalam kajian ini. Dengan itu, soal selidik disediakan dalam bentuk pautan Google Form dan diedarkan melalui aplikasi Whatsapps dan Facebook kepada responden yang terpilih melalui kaedah persampelan secara bertujuan dan sebanyak 153 sampel lengkap diterima. Sampel kajian terdiri daripada penerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat dan penjaga warga emas dari seluruh Malaysia. Tiga jenis instrumen digunakan iaitu Kesihatan Umum-12, Singapore Caregiver Quality of Life Scale dan Literasi Bantuan. Data dianalisis dengan kaedah deskriptif dan inferensi. Analisis deskriptif menjelaskan bahawa penjaga warga emas di rumah mencapai tahap distres tinggi (Min=2.66; SD=0.95) dan tahap isu kefungsian sosial yang tinggi (Min= 2.88; SD=0.94), tahap literasi bantuan sederhana di mana 77% tahu akan bantuan yang disediakan oleh JKM, manakala 23% tidak mengetahuinya, serta tahap kualiti hidup dilaporkan sederhana ini min untuk domain pengalaman dan makna hidup adalah 2.7 dengan sisishan piawai 0.44. Hasil dapatan analisis kolerasi Pearson menunjukkan terdapat hubungan signifikan negatif yang sangat lemah antara pemboleh ubah kesihatan mental dengan literasi bantuan (r= -0.169, p= 0.037), hubungan signifikan negatif yang kuat antara pembolehubah kesihatan mental dengan kualiti hidup (r= -0.694, p=