Stres dalam kalangan kaunselor pelatih yang menjalani internship kaunseling di institusi pengajian tinggi - Ramli, Mohamad Hamizi; Md Yusof, Hapsah (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2024)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti komponen internship kaunseling yang menjelaskan kepada situasi stres terhadap kaunselor pelatih yang menjalankan internship di institusi pengajian tinggi awam di Malaysia. Kajian ini telah dilaksanakan ke atas 157 orang responden bagi pengumpulan data deskriptif dan empat orang partisipan bagi data sokongan.  Dapatan analisis deskriptif dan temubual mencadangkan bahawa terdapat empat komponen dalam perlaksanaan internship kaunseling sebagai penyumbang utama kepada stres dalam kalangan kaunselor pelatih iaitu perlaksanaan sesi kaunseling individu, perlaksanaan sesi kaunseling kelompok, pengurusan dan pentadbiran (pengurusan fail dan rekod; dan penulisan laporan) dan isu peribadi (kewangan). Dapatan kajian juga menunjukkan bahawa lebih daripada separuh responden mengalami stres yang memerlukan kepada bantuan. Justeru, kajian ini mencadangkan penekanan terhadap aspek kesejahteraan mental dan penjagaan diri kaunselor pelatih, penyeliaan yang berkualiti dan penambahbaikan dalam program pendidikan kaunselor.