Kajian kes pelajar ekonomi tingkatan enam peningkatan tahap kreativiti pelajar merangsang penerimaan pelajar dengan penggunaan Flipped Learning - Vijayakumaran, Raja Kumari; Ismail, Ramlee; Abdul Jalil, Norasibah; Rajakkumari, Jananie (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2025)
Pembelajaran Abad ke 21(PAK-21) menyeru pendidikan berteraskan teknologi pada masa yang sama mampu melahirkan modal insan yang kreatif dan berkualiti. Dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (2015-2025) menyarankan pengajaran dan pemudah caraan (PdPc) lebih menfokuskan pemikiran kritis pelajar. Bagi merangsang pemikiran kritis kaedah pembelajaran yang berfokuskan teknologi di galakkan.Flipped learning (FL) antara kaedah yang menggunakan teknologi sebagai alat bantu mengajar sesuai dengan penggunaan masa kini yang mampu menarik minat pelajar serta merangsang kreativiti pelajar. Peningkatan kreativiti pelajar meningkatkan keberhasilan murid. Flipped learning merupakan kaedah pembelajaran terbalik. Pembelajaran yang berlaku berfokuskan pelajar guru sebagai pemudah cara. Pembelajaran turut berlaku dimana-mana sahaja dan pada bila-bila masa. Ini antara pendidikan yang di idamkan sekarang. Dimana pelajar melibatkan diri secara sepenuhnya dengan memberikan hasil mereka sendiri guru sebagai pemudah cara untuk pelajar merujuk sekiranya ada kemusykilan. Dalam kajian ini pembelajaran berlaku sebelum, semasa dan selepas PdPc dengan mengaplikasikan FL bagi merangsang kreativiti pelajar ekonomi di peringkat sekolah. Objektif kertas  kajian ini bagi mengenalpasti tahap kreativiti, merangsang penerimaan pelajar terhadap  kaedah FL dengan berbanding kaedah tradisional atau turut dikenali sebagai kaedah tradisional serta peningkatan tahap pencapaian pelajar. Kajian ini mengaplikasikan kaedah kuasi eksperimen kuantitatif. Bagi menguji pencapaian pelajar instrumen ujian pra dan ujian pasca dengan memberikan soalan ekonomi di aplikasikan manakala bagi menguji kreativiti dan penerimaan pelajar soal selidik pra dan pasca di aplikasikan dengan menggunakan 5 skala likert bagi kumpulan kawalan yang mengaplikasikan kaedah tradisional dan kumpulan rawatan yang mengaplikasikan kaedah flipped learning. Ujian  soal selidik merangkumi 6 soalan bagi dimensi kreativiti dan 5 soalan bagi penerimaan pelajar terhadap kaedah pengajaran, kajian ini melibatkan 44 responden. Dengan menggunakan perisian Statistical Packages For Social Science (SPSS) version 26.0 data akan di analisis. Hasil kajian di analisis menggunakan kolerasi pearson, sisihan piawai dan min . Hasil kajian menunjukkan pelaksanaan FL meningkatkan kreativiti dan penerimaan pelajar berbanding kaedah tradisional. Pada masa yang sama pencapaian pelajar FL turut meningkat. Kajian ini memberi hala tuju serta ruang kepada para pengkaji akan datang dengan mengenali FL serta jurang dalam mengaplikasikan kaedah FL. Artikel ini menjadi sumber rujukan bagai kajian akan datang berkenaan penggunaan FL dalam pengajaran ekonomi.