Hubungan antara konsep kendiri dan sokongan ibu bapa terhadap pencapaian akademik pelajar, Kolej Vokasional Langkawi - Mohd Shukri, Mohamad Shamim; Ahmad, Hishamuddin (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2025)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti hubungan antara konsep kendiri dan sokongan ibu bapa terhadap pencapaian akademik pelajar dalam Program Seni Kulinari di Kolej Vokasional Langkawi. Menggunakan pendekatan kuantitatif, statistik deskriptif dan korelasi untuk menganalisis data. Sampel kajian ini melibatkan 48 orang pelajar yang dipilih menggunakan kaedah pensampelan rawak berstrata. Soal selidik yang digunakan terdiri daripada 31 item yang mengukur konsep kendiri, sokongan ibu bapa dan pencapaian akademik. Dapatan kajian menunjukkan bahawa 68.8% pelajar menunjukkan minat tinggi terhadap kursus dengan 60.4% pelajar lelaki dan 39.6% pelajar perempuan. Analisis ini menunjukkan hubungan positif antara konsep kendiri dan sokongan ibu bapa dengan pencapaian akademik pelajar. Kajian ini memberi kesan kepada pelajar untuk melihat tahap minat pelajar, motivasi dan persekitaran belajar yang kondusif dalam mempengaruhi pencapaian akademik pelajar. Kajian ini menekankan peranan penting ibu bapa dan institusi pendidikan dalam meningkatkan prestasi akademik pelajar melalui sokongan dan pengembangan konsep kendiri yang positif.