Tahap Kesediaan Guru Pelatih ke Alam Pekerjaan bagi Setiap Elemen dalam Kemahiran Generik - Ahmad Azmi, Nurin Jazlin; Mohd Yazid, Siti Nur Akmar (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2025)
Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenalpasti tahap kesediaan guru pelatih Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) Kimia di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) ke alam pekerjaan dari aspek kemahiran generik meliputi kemahiran komunikasi, kepimpinan, kerja berkumpulan, menyelesaikan masalah serta etika dan profesional. Seramai 155 orang guru pelatih ISMP Kimia telah mengambil bahagian dalam kajian ini menerusi teknik pensampelan rawak mudah. Reka bentuk kajian adalah berbentuk tinjauan dengan menggunakan pendekatan kuantitatif melalui instrumen soal selidik. Data dianalisis menggunakan statistikal deskriptif bagi menilai min serta sisihan piawai bagi kelima-lima elemen kemahiran generik. Kaedah analisis data statistikal deskriptif menggunakan Statistical Package for Social Science (SPSS) edisi 29. Hasil kajian menunjukkan kelima-lima aspek kemahiran generik guru pelatih ISMP Kimia berada pada tahap sederhana tinggi dari aspek kemahiran komunikasi (min = 3.73), kepimpinan (min = 4.02), kerja berkumpulan (min = 3.07), menyelesaikan masalah (min = 3.87) serta etika dan profesional (min = 3.27). Implikasinya, kajian ini berguna kepada pihak universiti dalam usaha memastikan graduan ISMP Kimia UPSI bukan sahaja bersedia dari segi pengetahuan malah dilengkapi dengan kemahiran generik yang diperlukan dalam alam pekerjaan.