Pembangunan E-Modul OLEOCHEMIX bagi topik kimia konsumer dan industri dan kajian persepsi terhadap guru pelatih kimia - Din, Siti Nur Asma; Wan Salleh, Wan Mohd Nuzul Hakimi; Mustafa, Zainun (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2025)
Kajian ini bertujuan untuk membangunkan e-modul OleoChemix bagi topik Kimia Konsumer dan Industri Tingkatan 5 serta mengkaji persepsi guru pelatih kimia terhadap kebolehgunaannya. Reka bentuk kajian yang digunakan ialah kajian pembangunan berpandukan model ADDIE. Instrumen kajian merangkumi borang kesahan pakar dan soal selidik kebolehgunaan e-modul, yang terdiri daripada tiga konstruk utama: kebergunaan, kemudahgunaan, dan kepuasan terhadap e-modul. Seramai 102 orang guru pelatih daripada program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Kimia Semester 6 dan 7 telah dipilih sebagai sampel kajian menggunakan teknik pensampelan mudah. Selain itu, dua orang pakar turut terlibat dalam semakan kesahan muka dan kandungan e-modul serta penilaian kesahan soal selidik persepsi. Pendekatan kuantitatif digunakan untuk menganalisis data kajian. Hasil analisis menunjukkan nilai peratusan persetujuan pakar adalah sangat tinggi (100%) bagi kesahan muka dan kandungan. Data kebolehpercayaan daripada kajian rintis turut menunjukkan tahap yang sangat tinggi, dengan nilai Alfa Cronbach 0.9. Sementara itu, analisis deskriptif terhadap tahap kebolehgunaan e-modul, yang merangkumi tiga konstruk utama (kebergunaan, kemudahgunaan, dan kepuasan), menunjukkan nilai min 3.87 dengan sisihan piawai 0.24. Kesimpulannya, e-modul OleoChemix berjaya dibangunkan dan diterima secara positif oleh responden. Implikasinya, e-modul ini sesuai dijadikan alat bantu mengajar dalam proses pembelajaran, membantu pelajar memahami topik Kimia Konsumer dan Industri dengan lebih berkesan.