Pembangunan E-Modul Interaktif Hidangan Roti untuk Murid Berkeperluan Khas di Kolej Vokasional - Muftar, Anis Najihah; Abdul Raji, Mohd Nazri (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2025)
Kajian ini bertujuan untuk membangunkan E-Modul Interaktif bagi Hidangan Roti untuk Murid Berkeperluan Khas Kolej Vokasional. E-Modul Interaktif ini direka khas untuk menyokong gaya pembelajaran yang berbeza dan memastikan keterlibatan murid yang optimum. Kajian ini berasaskan pendekatan reka bentuk dan pembangunan (DDR) yang merupakan antara kaedah yang terkenal dalam penyelidikan pendidikan untuk membangunkan modul. Terdapat tiga fasa iaitu fasa analisis keperluan, fasa rekabentuk dan pembangunan dan fasa penilaian dengan sampel yang berbeza bagi setiap fasa. Dapatan pada fasa satu dengan menemubual tiga orang pakar menunjukkan terdapat keperluan membangunkan E-Modul Interaktif hidangan roti dengan memasukkan elemen audio, visual dan kuiz. Fasa reka bentuk dan pembangunan dijalankan untuk mendapat kesahan daripada tiga orang pakar yang dipilih. Dapatan dalam fasa ini menunjukkan kesahan yang positif diberi oleh tiga orang pakar dengan purata keseluruhan ialah 99%.  Dapatan pada fasa penilaian kebolehgunaan menunjukkan peratusan murid memberi penilaian pada skala sesuai dan sangat sesuai terhadap kebolehgunaan ialah 98% (n=20), mudah digunakan 96% (n=20) dan kepuasan terhadap e-modul interaktif ialah 99% (n=20). Implikasi kajian menunjukkan E-Modul Interaktif memberi kesan yang baik terhadap pemahaman murid mengenai topik hidangan roti dan menjadi bahan bantu mengajar yang menarik kepada murid bekeperluan khas.