Pembangunan Modul Digital Interaktif Pendidikan Islam Murid Berkeperluan Khas (MBK) Bermasalah Pembelajaran di Sekolah Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI): Satu Tinjauan Konseptual - Wan Ismail, Wan Amirah; Md Soh, Noor Syahida; Mohd Zhaffar, Nursafra; Ali, Mohamad Faizel; Wan Ismail, Wan Nusrah (Jurnal Pendidikan Bitara UPSI, 2025)
Perkembangan teknologi digital dalam era Revolusi Industri 4.0 telah mendorong transformasi pendidikan global ke arah pendekatan pedagogi yang lebih interaktif dan berpusatkan murid. Walau bagaimanapun, pengajaran Pendidikan Islam kepada Murid Berkeperluan Khas (MBK) bermasalah pembelajaran masih dibelenggu kaedah tradisional yang kurang responsif terhadap variasi keupayaan kognitif, emosi dan sosial mereka. Kajian ini bertujuan menganalisis model dan teori pendidikan yang relevan untuk pembangunan modul digital interaktif Pendidikan Islam bagi MBK, dalam usaha menangani kekurangan bahan bantu mengajar yang inklusif serta menyokong keperluan guru terhadap pedagogi digital yang adaptif. Pendekatan kajian kepustakaan digunakan dengan meneliti teori pembelajaran dan model reka bentuk instruksional seperti ADDIE, Taba, McKillip, Universal Design for Learning (UDL), serta pendekatan pedagogi Islam oleh Ibnu Khaldun dan teori konstruktivisme Vygotsky. Dapatan menunjukkan bahawa pengintegrasian elemen pedagogi Islam dengan model pembangunan instruksional moden mampu menghasilkan modul yang sistematik, responsif dan bermakna. Modul digital ini dapat meningkatkan penglibatan murid, mempermudah pemahaman konsep abstrak seperti akidah dan ibadah, serta membekalkan guru dengan strategi pengajaran yang lebih berstruktur dan fleksibel. Modul yang dibangunkan juga selari dengan aspirasi Dasar Pendidikan Digital dan Matlamat Pembangunan Mampan (SDG 4) ke arah pendidikan yang inklusif dan saksama. Keseluruhannya, modul digital interaktif ini berpotensi menjadi satu inovasi dalam pendidikan khas yang mampu menyumbang ke arah ekosistem pembelajaran yang lebih adil, holistik dan berkesan bagi MBK.